Претрага
Претрага
Close this search box.

Kako da poboljšate svoje poslovne šanse u 2023. godini?

Foto: The Active Times

Bez obzira da li se borite da se izvučete iz pada u karijeri zbog recesije, zapanjujuće stope nezaposlenosti ili opšteg nedostatka sigurnog posla, situacija možda nije tako loša kao što ste isprva pomislili. Preduzimanje koraka za poboljšanje vašeg napredovanja u karijeri tokom stagnirajućih vremena može biti zastrašujući zadatak, ali nije nemoguće.

Odredite svoju oblast interesovanja i neophodne veštine da biste ostvarili svoje težnje.

Sajt Great learning donosi pet saveta koji će vam pomoći na vašem profesionalnom razvoju.

Šta je uspeh?

Svaka osoba ima različitu ideju o uspehu. Trebalo bi da upitate sebe “kako uspešna karijera izgleda po vašem mišljenju?”

Jednom kada definišete svoje profesionalne ciljeve, napravite plan kako da ih ostvarite. Dobar savet je da napravite kratkoročne i dugoročne ciljeve.

Potrudite se da iskoristite svaki momenat da pokažete svoju požrtvovanost. Ne uzdržavajte se da pitate menadžment o onome što želite za sebe na polju poslovnog napretka.

Jednostavno, kako kaže Buker T. Vašington: “Uloga većine lidera je da nateraju ljude da više misle o vođi, ali uloga izuzetnog lidera je da natraju ljude da misle više o sebi”.

Proširite svoja znanja

Ako osećate da treba da napredujete, ali vam fali znanja, pravo je vreme da krenete da se usavršavate. Jedan od odličnih načina za to su onlajn kursevi koji vam pružaju fleksibilnost, koja je neophodna kada je reč o osmočasovnom poslu pet dana nedeljno.

Evo šta piše sajt Great learning:

Za početak, trebalo bi da razvijete petogodišnji plan učenja za razvoj relevenatnih veština i obrazovanja koje vam je neophodno;

Izaberite bar dve veštine za poboljšanje tokom svake godine;

Pratite vaš napredak i

Razvijajte specijalne veštine koje su neophodne za rast u vašoj sferi.

– Razlika između običnog i izvanrednog je to nešto malo – kaže Džimi Džonson.

Foto: FlexJobs

Podelite ciljeve

Dostizanje poslovne prekretnice ne dešava se preko noći. Podelite svoje poslovne ciljeve na one manje kako bi kreirali male korake koji će vas brže dovesti do cilja.

Da biste krenuli, pitajte vašeg menadžera sledeće bitne stvari:

Koje vrste profesionalnih prekretnica treba da postignem?;

Koje su ključne praznine u veštinama koje imam?;

Koji su kriterijumi za unapređenje?;

Koje veštine su mi potrebne za iskustvo upravljanja projektima? i

Koje su ključne navike koje su mi potrebne da bih postigao uspeh u karijeri?;

Kada dobijete sve odgovore, možete napraviti plan.

Izgradite svoju profesionalnu mrežu

Umrežavanje je jedna od najpotcenjenijih i često zanemarenih veština za napredovanje u karijeri. Mnogi profesionalci ne shvataju da ovi ljudi sa veštinama i stručnošću relevantnim za vaše ciljeve mogu biti neprocenjiva podrška, posebno ako se radni pejzaž promeni.

Dobro razvijena mreža može biti izvor dragocenih uvida, veština, preporuka i mogućnosti da vam pomogne da unapredite svoju karijeru. Možete početi tako što ćete se pridružiti trgovinskim organizacijama ili alumni asocijacijama, družiti se na mreži preko LinkedIn grupa ili drugih načina, prisustvovati korporativnim događajima, volontirati, biti deo resursnih grupa zaposlenih…

Nikada ne idite “za manje”

Nikada ne prihvatajte manje nego što zaslužujete. Uvek idite ka novim veštinama, šansama i ciljevima.

Nemojte previše da se uljuljkate u ideju “da će jednog dana vaša karijera biti bolja bez truda”.

Ukoliko vaša trenutna kompanija ne dozvoljava napredak, možda je pravo vreme da odete.

Prigrlite nove šanse za razvoj karijere, steknite nova znanja i budite proaktivniji da odgovorite na nedostatak novih mogućnosti.

telegraf

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti