Usled širenja Novog Sada krajem 19. veka rasla je i potreba za potrošnjom veće količine pijaće vode. Dotadašnji izvori postali su premali za veliki priliv novih stanovnika  i snabdevanje grada dovoljnom količinom pijaće vode je dovedeno u pitanje.

Iz tog razloga, gradske vlasti su odlučile da izbuše jedan veliki arteški bunar na periferiji grada u pravcu Futoga. Tako je 1897. godine započeto bušenje arteškog bunara kod Futoške šume. Tom prilikom je iz bušotine izbila i potekla mineralna, jodna i topla voda temperature 24,6 stepeni. Voda je kasnije analizirana i potvrđeno je njeno lekovito svojstvo.

Nastanak novosadske Jodne banje

Tadašnja gradska vlast je shvatila značaj ovog otkrića i ubrzo je po ideji i inicijativi novosadskog lekara Vilhema Vilta počela gradnja jodnog kupatila. Projekat i sama izgradnja povereni su poznatom mađarskom arhitekti Imreu Frančeku iz Budimpešte. Prvi upravnik zgrade je bio upravo Vilhem.

Od toga doba Jodna banja se stalno proširuje, izgrađuje i dopunjuje savremenom medicinskom opremom i različitim vrstama terapija.  Proširenjem Јodne banje  1931. godine izgrađen je tada dvospratni hotel “Vojvodina” u Futoškoj šumi, a od nje je danas ostao  samo tzv. Futoški park.

Jodna banja nije prekidala svoj rad sve do 1994. godine, kada je prestao svaki oblik hidroterapije. Do temeljnog spoljnog i unutrašnjeg renoviranja zgrade ove banje došlo je 2002. godine. Tada počinje da radi ponovo punim kapacitetom, uz najsavremeniju medicinsku opremu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments