Претрага
Претрага
Close this search box.

Kako je potekao naziv jednoj od OMILJENIH NOVOSADSKIH PLAŽA ka se nalazi „SA ONE STRANE DUNAVA“ i kada je počela njena EKSPANZIJA?

Foto: Gradske info

Vreme kupanja je itekako počelo. U nekim od tekstova pominjali smo najpopularniju novosadsku plažu Štrand i njen zanimljiv istorijat. Ovoga puta pažnju ćemo posvetiti plaži Oficirac koja se nalazi sa sremske strane, ali je to ne sprečava da leti okuplja ljude sa svih strana.

Ova plaža nastala je poprilično davno, ali su je koristili samo retki. Tek u drugoj polovini 20. veka ova plaža postaje mesto o kome se govori, a naziv je potekao upravo od njenih prvih posetilaca.

Plaža „Oficirac“ – poznata Petrovaradinska plaža

Plaža poznata pod nazivom „Oficirac“ nalazi se sa one strane Dunava, odnosno sa sremske strane. Spada pod gradsko naselje Petrovaradin. Iako je plaža divlja i nije uređena poput Štranda, to je ništa ne košta da među Novosađanima uživa veliko interesovanje.

Naime, ova simpatična plaža nastala je još davno, pre jednog veka kada su je koristili samo određeni. U pitanju su vojnici i oficirci koji su se redovno hladili u Dunavu. Upravo zbog takvih priča ova plaža je prozvana „Oficirac“ ili „Oficirska plaža“.

Kako biste stigli do plaže iz centra grada, dovoljno je samo da prođete preko Žeželjevog mosta i tu ste. Zato se ne trebamo čuditi što je upravo ekspanzija ove divlje plaže počela nakon izgradnje Žeželjovog mosta 1961. godine. Od 1961. godine na ovoj plaži počinju da borave brojni građani, te se status ove plaže menja sa oficirske na građansku.

Iako ne postoji urađeni plan regulacije koji bi otvorio plažu kao krajnje popularnu letnju novosadsku destinaciju, plaža uživa veliko poštovanje među Novosađanima. Mnogi je smatraju dosta intimnijim delom za uživanjem u Dunavu. Na plaži trenutno postoji nekoliko kafića koji su obično puni, jer mnogi ne dolaze samo radi kupanja, već radi ispijanja svog omiljenog pića uz talase Dunava. Pored kafića na plaži se nalaze i određeni prodavci hrane i potrebnih rekvizita.

U plaži često uživaju i porodice sa decom i starije osobe koje ovde dolaze radi izolovanosti. Ono što je najveća prednost ove plaže jeste i lagan pristup plaži, da li je to biciklom, peške ili autom, svejedno je jer ispred plaže postoji mesto na kojima se nesmetano ostavljaju automobili.

Ulaz na nju nije regulisan, a jedina mana je nedostatak toaleta i spasioca.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага