Претрага
Претрага
Close this search box.

KAKO JE PRIGRADSKO NASELJE KOVILJ DOBILO SVOJE IME?

Foto: Gradske info
Prigradsko naselje Kovilj se nalazi između naselja Budisava, Šajkaš i Gardinovci, dok je preko Dunava, sa sremske strane okružen Sremskim Karlovcima i Čortanovcima.  Nalazi na samo 20-ak minuta od Novog Sada i predstavlja pravi mali dragulj u okolini.
Naziv imena naselj Kovilj

Imena gradskih kvartova i prigradskih naselja su veoma zanimljiva. Njihova imena potiču od raznih stvari – nekada su ti nazivi ponikli od zemljišta na kome se naselja nalaze, nekada zbog perioda u kome su naselja stvorena (staro, novo), nekada po nebeskim telima, a nekada po mnogim interesantim okolnostima za koje nismo znali i kojih se ne bismo setili.

Tako recimo ovo prigradsko naselje nosi naziv Kovilj prema jednoj vrsti biljke. U pitanje je biljka kovilje. Ova biljka je iz porodice trava. Biljka kovilje slična je pšenici i kukuruzu, odnosno mogla bi da se svrsta u biljke koje se koriste u prehrambene svrhe.

Biljka kovilje uspeva na različitim vrstama zemljišta, najčešće na livadskim i drugim travnatim površinama. Postoji u Srbiji, ali i u Češkoj, Slovačkoj, Rusiji… Jedna zaštićena vrsta kovilja (Lepo kovilje) nalazi se u Srbiji – na planinama Rtanj, Ozren, Fruška gora, Suva planina…

Ne zna se da li je na prostoru današnjeg Kovilja pronađena ova biljka pa mu je dato ovo ime, ali se u istorijskim spisima ovo navodi kao najverovatnija pretpostavka.

Kako god, Kovilj danas ima svašta nešto da ponudi, a zasigurno mu ovaj botanička etimologija odgovara, jer i sam je bogat prirodnim pejzažima.

gradskeinfo

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
25.02.2024 10:37

Tacno cu preci na Malogradske info, ne zna se ko ima manje citalaca… 🙂

Last edited 1 Mesec Ranije by SNS Uzivo
Gost
Nada Drašler
25.02.2024 19:12

Jel’ kovilje slično pšenici ili kukuruzu?Reči nemam!

Povezane vesti