Foto: Research Digest

Emocionalna iscrpljenost je praćena raznim simptomima koji se mogu razlikovati od osobe do osobe. Pre svega, postoji nedostatak snage i motivacije za obavljanje običnih aktivnosti. Prati ga osećaj preopterećenosti, nervoze, promene raspoloženja, nedostatak radosti. Javlja se bespomoćnost, problemi sa koncentracijom i pamćenjem.

Mnogi ljudi se takođe žale na probleme sa spavanjem, mučne bolove u vratu i glavi, leđima ili stomaku. Ovo stanje je jasan signal upozorenja iz tela da je vreme da se promenite. Nismo neuništivi, i to često zaboravljamo.

Pet načina da se oprostite od emocionalne iscrpljenosti:

Reorganizujte svoj svakodnevni život

Neophodno je pronaći balans između dužnosti i zadovoljstva. Vreme za posao, dom, voljene osobe i hobije su važni. Kada jedna oblast života dominira drugom, nastaju problemi. Često je razlog za takvo stanje neadekvatna podela dužnosti i upravljanje vremenom. Vredi steći naviku da planirate svoj dan tako da u njega uključite i profesionalne aktivnosti, i vreme za voljene i zadovoljstvo. Napravite listu prioriteta i pokušajte da se bavite ne više od jednog od njih istovremeno. Ovo će vam pomoći da preuzmete kontrolu nad svojim svakodnevnim životom.

Ograničite broj stimulusa

Prekomerni stimulansi ometaju smirivanje i čine da se osećate umornije. Da biste to izbegli, ograničite vreme korišćenja elektronskih uređaja, zatvorite oči na trenutak i fokusirajte se na dah. Ili stavite slušalice i slušajte beli šum ili muziku za opuštanje. Uveče će pomoći opuštajuća kupka, gašenje televizora i zvukova na telefonu, spuštanje roletni.

Prepoznajte svoje emocije

Razumevanje emocija koje nastaju neophodno je da bismo ih kontrolisali. Ako ste do sada imali problema sa ovim, posegnite za odgovarajućim vodičima koji će vas naučiti. O emocijama vredi razgovarati sa bliskim vama, a po potrebi i sa terapeutom ili psihologom. Ponekad je neophodna pomoć specijaliste da bi se sve moglo urediti na pravi način.

Postavite granice u svojim odnosima sa drugima

Odnosi sa drugim ljudima takođe mogu doprineti emocionalnoj iscrpljenosti. Može vam iscrpiti energiju ako, na primer, obraćate više pažnje na druge nego na sebe. Ili imate toksičnu osobu u svom društvu koja vam oduzima energiju i radost života. Proverite svoje poznanike, naučite da učtivo odbijate, zahtevajte da drugi poštuju vaše planove. Jedno je biti spreman na razgovor i pomoći kada je potrebno, a drugo pristati na zlostavljanje. Efikasno postavljanje granica nije uvek lako, ali će vam pomoći da izbegnete haos u svom životu.

Vodite računa o svom blagostanju

Vodite računa o malim zadovoljstvima i odvojite vreme za opuštanje koje najviše volite. Vodite računa o sebi da se osećate bolje. Dobra knjiga, odlazak u bioskop ili susret sa prijateljima su odličan beg od svakodnevnih problema i svakodnevnog života.

Ako osećate da počinje da vam nedostaje snage i energije da sa osmehom prođete još jedan dan, pobrinite se za sebe što pre. Napravite neophodne promene i stvorite dobre nove navike.

Novosti

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments