KAKO SE ĐILASOVA UZDANICA MARINIKA TEPIĆ “UŠORALA” OD PARA GRAĐANA. AFERA “BANATSKE ŠORE” Milioni dodeljeni nezakonito, narodu ostavili “hleba i igara”, ali bez hleba. “Omiljeni klub Đilkoši”, na kojima nije štedela!

Potpredsednica Đilasove stranke i zaposlena u njegovom privatnom preduzeću, Marinika Tepić, pored toga što je debelo naplatila svoje bavljenje politikom, ostavila je iza sebe mnoštvo partija, funkcija, ali i afera koje svedoče o vrlo maštovitim načinima na koje je Đilasova zaposlena oštetila budžet građana Srbije, a novac koji je otet od istih, volšebno je netragom nestao.

 

Lokalna igra poznata samo u par sela

 

Jedan od najupečatljivijih skandala Marinike Tepić, dok je u kada je šef vojvođanske vlade bio Bojan Pajtić, a ona na čelu Sekretarijata za sport. To je organizacija tzv. Svetskog prvenstva u disciplini čija je pripadnost sportu veoma upitna koji se zove banatske šore i poznata je samo kao lokalna igra u tom delu Srbije.

No, po dolasku na mesto pokrajinskog sekretara za sport u Vladi Vojvodine koju je tada prevodio Bojan Pajtić, Tepićeva je vrlo brzo namirisala lak novac koji se može izbiti iz džepova građana Srbije.

Od dolaska na čelo sekretarijata, Tepićeva na neobičan način insistira na pomoći održavanju manifestacije pod nazivom “Banatske šore”.

Prema podacima do kojih je došao NS UŽIVO 2012. godine organizuje  se tzv. Svetsko prvenstvo u banatskim šorama, a iz budžeta pokrajine izdvaja se dva miliona dinara Društvu za očuvanje banatskih šora iz Tomaševca.

Tepićeva i naredne godine nastavlja da insistira na pomaganju u promociji ove igre, pa se ubrzo organizuje još jedno “svetsko prvenstvo”. To je građane Srbije koštalo 900 hiljada dinara za gore pomenuto društvo, a sami troškovi ove manifestacije iznosili su još dodatnih 500 hiljada dinara.

 

Preko dva I po miliona dinara za organizaciju Banaskih šora

Marinika je pokazala da je široke ruke kada je u pitanju podela tuđeg novca.

Tako je 2014. godine izdvojeno je 2,55 miliona dinara, od čega 2 miliona za organizaciju sportske priredbe “Banatske šore”, 250 hiljada klubu “Đilkoši” iz Pančeva i 300 hiljada klubu “Marijevo” iz Zrenjanina, za učešće.

Promocija i u regionu

Deljenje novca nastavlja se i 2015. a ovoga puta, pare građana Srbije završavaju u susednoj Rumuniji. Na ime promocije banatskih šora u toj zemlji, Društvo za očuvanje banatskih šora dobija 1 milion dinara iz budžeta. Iste godine, dva omiljena Marinikina kluba, “Đilkoši” i “Marijevo”, dobijaju 250.000, odnosno 650.000 dinara naših para.

Marinika i tokom 2016. godine nastavlja da sipa novac naroda Srbije u klubove, pa “Marijevo” dobija još jedan milion, za organizaciju svetskog prvenstva.

Naredila da se ništa ne zavodi

Upravo te godine, saradnici sugerišu Tepićevoj da se radi o nenamenskom trošenju novca iz budžeta Vojvodine.

U pogledu osporavanja finansiranja pomenute igre u Rumuniji 2015. godine, jedan od službenika zaduženih za obradu dokumentacije, nakon uvida u konkursnu dokumentaciju, dao je pisano mišljenje u kojem je konstatovao da se iz rešenja APR jasno vidi da se ne radi o sportskoj organizaciji, te je u skladu sa tim njegov predlog da se pomenuta aktivnost ne finansira jer nije u skladu sa zakonom.

Tepićeva nije uvažila mišljenje i zahtevala je da se navedeni radni materijal ne zavodi. Kako bi izbegla dalje spekulacije zaposlenih u sekretarijatu oko kontradiktornosti i protivljenja zbog finansiranja ovih igara, Tepićeva je svoju pomoćnicu Aleksandru Ristić obavezala da samostalno obrađuje svu dokumentaciju u vezi sa finansiranjem banatskih šora.

Dodelila novac mimo svih procedura

Dodatnu sumnju u regularnost finasiranja ovih igara, pored izrazitog protežiranja od strane Marinike Tepić, unose i troškovi čije se pravdanje ne poklapa sa datumima realizacije finansiranih projekata. Troškovi hrane, prevoza, smeštaja i organizacije banatskih šora pravdani su računima izdatim nakon roka kojim je predviđeno.

Konkretan primer je organizacija Svetskog prvenstva 2013. godine koje je održano od 28. do 30. juna. Iz budžeta je izdvojeno 1,4 miliona dinara, a više od polovine novca, tačnije 754.111 dinara, pravdano je računima nakon 1. septembra navedene godine.

Pritom, uobičajene dodatne kontrole opravdanosti kašnjenja i regularnosti dostavljenih računa nisu urađene, a predmet je ubrzo arhiviran.

Interesantno, banatske šore nisu prošle uobičajenu proceduru prijema i registracije u Sportskom savezu Srbije sve do 2016. godine iako se podrazumevalo da predmetna igra bude kvalifikovana i predložena od strane Društva za očuvanje banatskih šora.

Pomenuti zahtev nikada nije upućen, a to se dovodi u vezu sa činjenicom da navedena igra ne bi prošla rigorozne kriterijume komisije SSS.

Kasnije je na inicijativu Nenada Čanka, čijem je LSV Marinika tada pripadala, tadašnji ministar sporta i omladine uvrstio banatske šore u pravilnik o sportu kao tradicionalnau sportsku igru. Tako je ispunjen neophodni pravni uslov da pomenuta disciplina bude finansirana iz republičkog budžeta i da se prenebregne dotadašnji nelegalni modus finansiranja ovog takmičenja.

Inače, u osmišljavanju i sprovođenju projekata finansiranja banatskih šora značajnu ulogu imao je i tadašnji Tepićkin stranački kolega Bojan Kostreš, poreklom upravo iz Tomaševca gde su se volšebno slila ogromna sredstva iz budžeta države.

Spekulisalo se i da navedena igra i svi projekti u vezi sa njom predstavljaju jedan od modela izvlačenja novca naroda Srbije u stranačku kasu LSV.

Nakon što su prvi put izdvojena sredstva za podsticaj banatskih šora, novine “Sportski žurnal” pisale su na sarkastičan način o održavanju “svetskog prvenstva” u igri koja je regionalna, a čiji je i sam status sporta sporan.

Po objavljivanju pomenute vesti, Marinika Tepić je navodno pokušala da stupi u kontakt sa uredništvom lista i koristeći svoj politički uticaj i poziciju, iskritikuje način na koji se pisalo o banatskim šorama.

 

Šta kažu u Sekretarijatu za sport

Iz sekretarijata za sport ističu da se sva dokumentacija iz vremema kada je na čelu Sekretarijata bila Tepićeva nalazi kod odgovarajućih nadležnih organa  radi utvrđivanja svih činjenica.

 

REDAKCIJA NS UŽIVO ĆE SE I U NAREDNOM PERIODU ISTRAŽIVANJEM TROŠENJA BUDŽETSKIH SREDSTVA IZ PERIODA KADA JE TEPIĆEVA BILA NA ČELU SEKRETARIJATA ZA SPORT AP VOJVODINE

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Oposit
04.02.2022 15:01

3. april ce resiti sve…

Povezane vesti