20. septembra 1963. godine oko 2 časa iza ponoći ispod Petrovaradinske tvrđave došlo je do teške saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubila jedna, a povređeno je više osoba.

Za volanom tada luksuznog Mercedesa nalazio se poznati novosadski baletan Đorđe Vuksan koji je prema svedočenju vozio preko 100 kilometara na sat niz tvrđavu.

Vuksan je bio omiljen među ženama, a opisivan je kao plavooki lepotan. Osim što je bio baletan, bio je i uspešni sportista, bavio se kajakom, veslanjem, biciklizmom i motociklizmom. Vozio je automobil sa snažnim motorom, koji je tada važio za jedan od boljih u gradu. Voleo je adrenalin i brzinu.

Tog 20. septembra 1963. godine vraćao se sa društvom iz noćnog provoda u Čereviću, a tragedija se dogodila ispod tvrđave kada se spuštao sa Mercedesom brzinom od preko 100 kilometara na čas. U jednom momentu Đorđe je izgubio kontrolu i survao se skoro do Dunava.

Đorđe Vuksan izgubio je život na licu mesta, dok su još četiri osobe tada povređene.

Kratka biografija

Vuksan je rođen 1932. godine, a bio je državni reprezentativac u kajaku i biciklizmu. Završio je trgovačku školu 1949. godine, a još kao đak isticao se u folklornoj sekciji KUD-a “Đorđe Zličić”.

Član baleta SNP-a postao je 1. oktobra 1951. godine, a ostvario je više zapaženih uloga.

Vrhunski sportista

Bio je uspešan u svim aktivnostima kojima se bavio. U veslanju je postao državni prvak u kajaku je bio državni reprezentativac. Bio je među najboljima u zemlji u motociklizmu sa motorom od 250 kubika. U biciklizmu je bio stalni član državne reprezentacije. Poginuo je u 31. godini života u tragičnoj nesreći. Sahranjen je na Almaškom groblju u Novom Sadu.

Autor: nsuzivo.rs
Izvor, foto: Vladimir Vrgović, Novi Sad 1944-1969.

 

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
borislav
22/11/2019 09:01

bili smo komsije, lepo je setiti se ovakvog velikana coveka,sprtistu,umetnika ,uspomene na njega uvek ce ostati.slava, mu

NS29
22/05/2021 15:01
Reply to  borislav

Naravno, ostali sto su povredjeni nista se ne spominje