Претрага
Претрага
Close this search box.

Kamenica 3: Ulaganje u zdravlje građana i stvaranje najboljih uslova za lečenje obolelih u Vojvodini (VIDEO / FOTO)

Foto: Vojvodina uživo
Izgradnjom objekta Kamenica 3 na jednom mestu postojaće preventiva, kurativa i hirurške procedure, kao i zračna terapija za onkološke pacijente koji dobijaju najbolju, najsavremeniju i najefikasniju zdravstvenu negu. Izgradnjom Kamenice 3 ostvaruje se i decenijski san Instituta za onkologiju.

O važnostima ulaganja u zdravstvo, kao i o napretku izgradnje Kamenice 3, portal Vojvodina uživo razgovarao je sa  profesorom dr Zoranom Radovanovićem, direktorom Instituta za onkologiju.

– Prema podacima Registra za rak Vojvodine, godišnji broj registrovanih novoobolelih osoba od malignih bolesti u AP Vojvodini iznosi oko 11500, rekao je prof. dr Zoran Radovanović za Vojvodina uživo.

Nacionalni program „Srbija protiv raka”, stavlja akcenat na proširenje kapaciteta zdravstvenih ustanova koje se bave lečenjem obolelih od malignih bolesti, kako objekata tako i uređaja za dijagnostiku i praćenje (magnetna rezonanca, CT skeneri, PET skeneri) i uređaja za sprovođenje zračne terapije, rekao je prof. dr Zoran Radovanović.

Kako napreduju radovi na izgradnji objekta Kamenica 3, pogledajte u videu:

Faza I  Kamenice 3: Izgradnja PET centra, bunkera za X nož i nove dnevne bolnice za davanje hemioterapije. Objekat 2.500m2 sa pratećim radovima i spoljnim uređenjem. Završen i pušten u rad prošle godine. nabavku opreme, pored ulaganja pokrajinske vlade učestvovala je i Vlada Srbije. Vrednost radova iznosi više od 975,3 miliona dinara.

Stari PET skener nabavljen je 2009. godine, a korišćenje novog, savremenog PET centra je izuzetno značajan korak u daljem razvoju sveukupnog zdravstva Srbije i Pokrajine – izjavio je Radovanović prilikom obilaska radova prošle godine i dodao da će završetkom izgradnje kompleksa Kamenica 3 instituti raspolagati prostornim kapacitetima i opremom koji će zadovoljiti potrebe u narednim decenijama.

Faza II – Kamenica 3 : Obuhvata nadogradnju četiri sprata postojećeg objekta Centra za imidžing dijagnostiku i Službe za polikliniku Instituta za onkologiju Vojvodine. Na I i IV spratu biće IOV, II sprat je za IPBV i III sprat IKVB, a obezbediće se ukupno 9.500m2

– Reč je o projektu koji ima izuzetan značaj za zdravstveni sistem AP Vojvodine i koji će obezbediti savremenije i bolje uslove dijagnostike i lečenja pacijenata, rekao je prof. dr Zoran Radovanović.

– Broj novoobolelih osoba od malignih bolesti u AP Vojvodini godišnje ima oko 11500, a posmatrano unazad više godina, kod muškaraca su to maligniteti pluća, debelog creva, mokraćne bešike i želuca, a kod žena maligniteti dojke, pluća, debelog creva, grlića materice i tela materice izjavio je direktor Instituta dr Zoran Radovanović.

Zbog svega navedenog, Institut za onkologiju Vojvodine zajedno sa pokrajinskom administracijom pokrenuo je izgradnju objekta Kamenica 3 sa Centrom za uređaj za pozitronsku emisionu tomografiju (PET centar) i opremanje nedostajućom medicinskom i nemedicinskom opremom za potrebe sva tri instituta u Sremskoj Kamenici.

Rok za završetak građevisnkih radova je novembar 2023. Nakon čega sledi opremanje medicinskom i nemedicinskom opremom.

Pored izgradnje objekta predviđeni su i ostali neophodni radovi kao što je nova trafo stanica, pristupne saobraćajnice i protivpožarni putevi i novi gasni vod. U toku su i radovi na kompletnoj rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže kompleksa sva tri instituta u Sremskoj Kamenici.

Izgradnja objekta Kamenice 3 sa PET centrom ima izuzetan značaj za zdravstveni sistem AP Vojvodine jer će obezbediti savremenije i bolje uslove dijagnostike i lečenja pacijenata od hroničnih nezaraznih bolesti kao i rad osoblja. S obzirom na projekcije stalnog porasta broja obolelih, posebno obolelih od malignih bolesti, ovom izgradnjom će kapaciteti Instituta za onkologiju Vojvodine zadovoljiti potrebu za povećanjem broja usluga za narednih nekoliko decenija.

Pre sedam godina u AP Vojvodini nije postojao dovoljan broj CT skenera u regionalnim bolnicama, a na Institutu za kardiovaskularne bolesti bila ispravna samo jedna angiosala.

Danas postoje angiosale širom Vojvodine, kao i uređaji za razbijanje kamena u bubregu, ali i angiosale za neurološke bolesti i dovoljan broj magnetnih rezona.

Bilo je potrebno više od sedam godina da pokrajinska administracija, konstantnim ulaganjem, u saradnji sa lekarima i medicinskim osobljem, potpuno promeni sliku u zdravstvu i dostigne najviše standarde.

Portal Vojvodina uživo želi da se zahvali direktoru Instituta za onkologiju Vojvodine prof. dr Zoran Radovanoviću na pomoći prilikom pisanja ovog teksta, kao i svim medicinskim radnicima, kojih je preko 26.000 u Vojvodini, na požrtvovanosti, brizi i nezi obolelih i čuvanju zdravlja svih građana.

vojvodinauživo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага