Претрага
Претрага
Close this search box.

Kataklizmične scene iz Bačke Palanke (FOTO/ VIDEO)

Foto: Vojvodina uživo
Kataklizmične scene iz naselja u opštini Bačka Palanka opominju da priroda i te kako može da bude opasna. Do sada su zabeležena oštećenja na više od hiljadu kuća i na preko 70 objekata javne namene.

Na teritoriji opštine u toku je opsežna akcija svih građana i stručnih slžbi na otklanjanju i sanaciji štete. Pretpostavlja se da je na terenu preko 100 osoba, kao i radnici javnih preduzeća iz opštine i okoline i privatnih kompanija iz Bačke Palanke, Novog Sada i Vrbasa. U oluji je oboren veliki broj stabala kako u Bačkoj Palanci, tako i u naseljenim mestima, a velika je šteta i u poljoprivredi.

Kako izgledaju naselja u opštini Bačka Palanka nekoliko dana nakon stravičnih nevremena.


Šteta se još procenjuje, a pokrajinska vlada je na vanrednoj sednici odobrila 100 miliona pomoći.

Na jezeru Tikvara, koja se nalazi na teritoriji opštine, za sada je prijavljen nestanak oko trideset čamaca, a kupača na lokalnoj plaži nema, jer pomažu u sanaciji svojih ili komšijskih objekata.

Prema grubim procenama “Vojvodina šuma”, koje bi tek trebalo da utvrde pravo stanje, samo u Bačkoj Palanci uništeno je pola miliona stabala. – Reč je o površini od oko 700 hektara šuma. Možda i više nakon drugog naleta. Ovo su podaci nakon prvog naleta, tu je bilo preko 200 hiljada kubika. Dakle, reda veličina da bi uporedili, čitavo područje južne Bačke obnavalja oko 100 hiljada kubika, kaže izvršni direktor za šumarstvo, JP “Vojvodina šume“ Marko Marinković za RTS.

Predsednik opštine Bačka Palanka je na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, usvojenim na vanrednoj sednici, doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Bačka Palanka zbog elementarne nepogode prouzrokovane olujnim vremenom praćenim jakom kišom na teritoriji opštine.

Naselja u Bačkoj Palanci pogođena razornom orkanskom olujom, izuzimajući Čelarevo, gde je situacija izuzetno složena, treba da dobijaju struju i vodu do kraja dana.

Na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije, koji je u stalnom zasedanju, konstatovano je da Obrovac, Tovariševo, Silbaš, Parage, Neštin, Vizić, veći deo Bačke Palanke, Gajdobre i Nove Gajdobre imaju struju i da se očekuje da je do kraja dobiju Karađorđevo i Mladenovo, ali da je situacija sa snabdevanjem strujom i dalje izuzetno složena. Najteže je Čelarevu, koje je teško pogođeno naletima orkana i 19. i 21. jula, gde struje i vode nema već pet dana. Radovi na oporavku elektroenergetske mreže u naselju su i dalje u toku, ali je teško reći kada će biti uspostavljeno redovno snabdevanje strujom kažu u opštini.

Foto: Bačka Palanka, izvor opština Bačka Palanka

Teško je reći kolika je šteta. Gotovo da nema objekta u Bačkoj Palanci koji nije oštećen u uraganskoj oluji. Posebno je strašno što je izgubljen i jedan ljudski život. Od ponedeljka ćemo krenuti u popisivanje oštećenja na objektima. Ići ćemo od kuće do kuće, tako da ćemo u narednim danima znati tačne razmere štete koje nam je nanelo strašno, nezapamćeno nevreme. Najteže je u Čelarevu, koje je orkan pogodio oba dana, i 19. i 21. jula, i gde već pet dana nema ni struje ni vode. Zahvaljujući Pokrajinskoj vladi i predsedniku Igoru Miroviću obezbeđeni su agregati kako bismo stabilizovali snabdevanje strujom i vodosnabdevanje na teritoriji opštine. Nastavljamo da radimo. Mi smo tu zbog građana, i svi zaposleni u opštinskoj upravi su na terenu – rekao je predsednik opštine Šušnica.

Opštinski štab je konstatovao da lokalne ekipe elektrodistribucije zajedno sa kolegama iz Novog Sada i radnicima privatnih preduzeća iz Bačke Palanke, neprekidno rade u svim naseljima, kako bi se situacija sa strujom normalizovala. Iz predostrožnosti su isključeni pojedini potrošači na niskom naponu. Radovi su u toku, tako da se očekuje da će i oni do kraja dana dobiti struju.

Sa sednice Štaba upućen je apel građanima da imaju razumevanja za ekipe na terenu , kao i da budu oprezni jer ima dosta kablova po zemlji i u travi. Upućena je molba građanima da ne izvlače sami granje iz žica, već da to prepuste stručnim ekipama.

vojvodinauzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага