Претрага
Претрага
Close this search box.

KATAR: DRAGULJ U PUSTINJI

Foto: Unsplash/Radoslaw Prekurat

Katar, arapska zemlja na obali Persijskog zaliva, doživela je svetsku slavu prošle godine kada je bila domaćin svetskog prvenstva u fudbalu. Ovde se istorija i modernost neodoljivo spajaju, te je dana Katar ikona prosperiteta koja nikad nije zaboravila svoju prošlost.

Često u senci Emirata, tretiran kao stanica za promenu leta na putu sa zapada na istok i obrnuto, Katar je pak nepravedno zanemaren. U ovoj zemlji obojenoj tradicijom može se naučiti o drevnim veštinama lova sa sokolom, uživati u najfinijoj umetnosti ali gledati trke kamila u pustinji.

Posebno impresivno je videti uživo Dohu, grad svetske klase koji pre manje od jednog veka gotovo da nije postojao, a danas je globalno središte inovacija, sporta i kulture.

Uprkos modernizaciji, Katar je sačuvao svoje korene i tradicionalno arapsko nasleđe. Ovo se oseti svuda, od šetališta Corniche uz obalu mora, dok gledate tradicionalne čamce kako plutaju, do obnovljene pijace Souq Waqif koja je sa svojim šarenilom, začinima i gunđavim papagajima i dalje konkurencija u međuvremenu neminovno sagrađenim modernim tržnim centrima.

Iako to nije opštepoznato, katarska kulturna scena zaslužuje posebnu pažnju. Muzej islamske umetnosti jedan je od najvažnijih te vrste u svetu.

Foto: Unsplash/Micha Brandli

Čuva impresivnu zbirku radova iz različitih razdoblja, skupljenih sa tri kontinenta. Muzej se nalazi na namenski sagrađenom ostrvu i svojim izgledom postmoderne tvrđave do koje vodi špalir palmi, sam posebi je umetničko delo.

Zgradu je dizajnirao I.M. Pei, arhitekta koji je osmislio i famoznu piramidu kod Luvra. Zbirka se prostire na tri sprata, a obuhvata i tekstile, keramiku, staklo, te nam dočarava tkanje tepiha i izradu keramičkih pločica, sve one važne radove neraskidivo vezane za arapski svet.

Tu je i Mathaf, Muzej savremene umetnosti, koji prikazuje bogatu savremenu umetničku scenu Bliskog istoka i šire.

Još jedan impresivni muzej je nedavno otvoreni Nacionalni muzej Katara, inspirisan pustinjskom ružom – “arhitektonskim” remek delom vetra. Ovo velelepno zdanje nalazi se nadomak kraljevske palate i koštalo je blizu 400 miliona evra. Projekat je izradio francuski arhitekta Jean Nouvel, koji je dizajnirao i novi Luvr u Abu Dabiju.

Osim umetnosti i arhitekture od kojih zastaje dah ova malena država nudi izvanredne mogućnosti za ljubitelje prirode.
Jedan od najupečatljivijih prirodnih fenomena su njegove peščane dine koje se prostiru u nedogled. Ovde gosti mogu uživati u adrenalinskim aktivnostima poput vožnje quad vozila, sandboardinga, te jahanja kamila.

Za mirnije opcije tu je ostvo “Banana” sa 800 metara plaže sa zlatnim peskom, ušuškano u tropsko rastinje i zelenilo do kog se može stići samo brodićem.

Kao što je to obično biva na istoku, i katarska gastronomija je izuzetna. S mešavinom arapskih, indijskih i mediteranskih uticaja, lokalna kuhinja nudi raznolikost ukusa a omiljena tradicionalna jela su machboosa (riža s mesom i začinima) i harees (vrsta kaše od pšenice i mesa). S obzirom na blizinu vode, morski plodovi su takođe uobičajeni na katarskoj trpezi.

Katarska bajka o uspehu je jedinstvena. Maleni emirat je postao globalna sila zahvaljujući ne samo prirodnim bogatstvima (nafta i gas) nego i vizionarskim investicijama, ulaganjima u obrazovanje, nauku i tehnologiju.

Katar je dom istoimene fondacije, obrazovnog i istraživačkog centra oko kog se kreirala inovativna zajednica koja promoviše znanje i istraživačke aktivnosti u različitim područijima.

gradskeinfo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага