Претрага
Претрага
Close this search box.

KEJ PUN SREDNJOŠKOLACA: Održan prvi javni čas u znak sećanja na proterivanje Novosađana, tog aprila 1941. godine (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs

Novosadski srednjoškolci prisustvovali su prvom javnom času na Keju žrtava racije, kod spomenika “Porodica”, u znak sećanja na proterivanje civilnog stanovništva Novog Sada u aprilu 1941. godine.

Kako je istakao direktor Istorijskog arhiva Novog Sada Petar Đurđev, koji je i predavao javnim časom, u saradnji sa Školskom upravom grada Novog Sada i Kulturnim centrom biće organizovana ovakva predavanja sa ciljem da se mladim naraštajima objasni šta se dešavalo u našem gradu, ne tako davno.

Foto: nsuzivo.rs

-Danas se podsećamo onoga što se dešavalo u Novom Sadu, tog tragičnog aprila 1941. godine, kada je počela okupacija. Jedna od prvih namera okupatora bila je izmena etničke strukture Novog Sada. Od aprila do avgusta 1941. iz grada je proterano preko 20 hiljada stanovnika. Da bismo razumeli stepen tog zločina moramo uzeti u obzir da je Novi Sad pred Drugi svetski rat imao 70 hiljada stanovnika. Njihova imovina je nestala, oduzimani su im stanovi, na put u veliku nepoznanicu odlazili su sa onim što su mogli da ponesu u rukama. Dobijali su za odlazak iz grada maksimalno od 5 do 15 minuta. Ovde se nalazila skela, koja je vodila u drugu državu, tadašnja Nezavisna država Hrvatska (NDH), gde su građani svesno slati od strane tadašnje mađarske okupatorske vlasti i gde su kao izbeglice pokušavali da pronađu šansu da prežive. To vam jasno govori koliki je bio stepen zločina i svesna namera tadašnjeg okupatora da ostvari svoju političku, socijalnu, kulturnu hegemoniju na ovim prostorima – objasnio je Đurđev i dodao:

Foto: nsuzivo.rs

-Reč je o prvom času ovakve vrste, koji ima za cilj da vrati u neko prošlo vreme, kada sam ja odrastao. Ovo će biti početak serije predavanja koja će ukazati na ono što se dešavalo tokom trajanja Drugog svetskog rata i pokazati da smo na putu izgradnje jedne trajnije kulture sećanja na tragične momente iz naše prebogate istorije.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti