Foto: Depozit

Već s prvim povećanjem temperatura očekuju se problemi sa alergijama – istakla je Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine

Kijanje, curenje nosa, svrab u očima i nozdrvama – tegobe su koje će u narednom periodu osećati Beograđani koji imaju problema sa alergijama.

Naime, proleće je pred nama, a to je doba godine kada biljke cvetaju i ispuštaju polen na koji su mnogi građani alergični.

– Nepovoljne vremenske prilike nakratko su presekle emitovanje polena u vazduhu, ali s prvim povećanjem temperatura očekuju se problemi sa alergijama – istakla je Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena pri Agenciji za zaštitu životne sredine.

Ona je navela da se poslednjih nekoliko dana javljaju Beograđani koji osećaju karakteristične simptome alergije – svrab očiju i curenje iz nosa.

– Malo su nas spasle vremenske prilike, pa se vazduh očistio usled padavina, a sa prvim lepim vikendom očekujemo još veće emitovanje polena u vazduhu – rekla je Mitrovićeva.

Prema njenim rečima, s prvim danima februara krenuli su poleni na čitavoj teritoriji Srbije.

– Pristuno je preko devet alergenih polenovih zrna. Među prvima je polen leske, tu su jova, jasen, tisa i čempresi, brest, a počinje na osunčanijim mestima da cveta i breza, i u ovom periodu njeno zrno predstavlja najveću opasnost za alergične osobe – dodala je Mitrovićeva.

Navela je da se na aplikaciji Agencije za zaštitu životne sredine može pratiti 26 mernih mesta na teritoriji Srbije i u tom smislu osobe mogu da usklade svoje kretanje kako bi videle gde je koncentracija alergena manja.

Kako sprečiti prolećne alergije?

Veoma je teško sprečiti prolećne alergije, međutim, ovi saveti vam mogu pomoći da ublažite simptome:

  • u periodu kada cvetaju biljke na koje ste alergični izbegavajte duži boravak u prirodi, posebno kada je suvo, toplo i vetrovito vreme,
  • vodite računa o higijeni kuće, usisavajte minimum dva puta nedeljno i redovno detaljno brišite prašinu,
  • nakon boravka u prirodi istuširajte se i operite odeću – time ćete sprečiti raznošenje polena po stanu,
  • izbegavajte sušenje veša na otvorenom,
  • polena ima najviše ujutru, pa tada izbegavajte provetravanje,
  • klima-uređaji sa polenskim filterima sprečavaju ulazak polena u kuću.

Svaki peti stanovnik ima tegobe

Alergije su najčešća nezarazna hronična bolest u Evropi, a svaki peti stanovnik svakodnevno ima tegobe zbog neke alergijske bolesti – atopijski dermatitis, alergijski rinitis, alergijska astma ili čak anafilaktički šok, kažu podaci Evropske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju.

Svetska organizacija alergologa (WAO) procenjuje da 10 do 40 odsto svetske populacije boluje od neke atopijske bolesti. Procenjuje se da trenutno 150 miliona Evropljana boluje od nekog oblika atopijskih bolesti, a da će do 2025. godine taj broj znatno porasti i da će svaka druga osoba imati neki vid alergije.

Alergijske bolesti su prisutne tokom cele godine, ali su mnogo češće od proleća do jeseni, tokom perioda cvetanja biljaka, pa je važno da se osobe koje imaju alergiju zaštite u vreme polinacije, od marta do oktobra.

24sedam.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
markegiani
07/03/2023 10:46

Situacija je mnogo jednostavnija nego što se čini. Redovno ubacujte namirnice sa vitaminom C i suplement i imaćete mnogo manje problema.