Претрага
Претрага
Close this search box.

Kineski festival svetla će tradicionalno obasjati Limanski park: Od 9. do 25. februara ULAZ I OSMEH BESPLATNI ZA SVE POSETIOCE (FOTO)

Foto: Ustupljene fotografije

Kineski festival svetla će, tradicionalno po 6. put obasjati Limanski park u Novom Sadu i zvanično obeležiti proslavu Kineske Nove godine u Srbiji, na inicijativu našeg umetnika Slobodana Trkulje, koji već godinama radi na kulturnoj razmeni Kine i Srbije.

Od 2019. godine, kada je Trkulja inicirao zvaničnu proslavu Kineske Nove godine u Srbiji, uz podršku Vlade Republike Srbije i Kineske ambasade u Beogradu, do sada je kroz Kineski festival svetla u Novom Sadu i Beogradu prošlo više od 2 miliona posetilaca! Realizovano je preko hiljadu reportaža u srpskim i kineskim medijima i zabeleženo desetine miliona reakcija na društvenim mrežama i internetu.

Foto: Ustupljene fotografije

Kineski festival svetla će ove godine predstaviti svoje najveće izdanje do sada uz najbrojnije i najinteresantnije svetlosne instalacije koje će biti postavljene od 9. do 25. februara. Ulaz i osmeh je besplatan za sve posetioce.

Svetlosni spektakl koji svake godine uveseljava sve generacije kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Zigonga iz Kine. I ove godine na festivalu će zasijati različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine kao što su životinjsko carstvo, zmajevi, magični jeleni, čudnovate ribe, afričke životinje i sl. Na KFS dočekujemo godinu Zmaja, uz inicijatora festivala, Slobodana Trkulju koga u Kini zovu “Fej Long” odnosno “leteći zmaj”, što se tamo smatra najvećim odrazom uvažavanja jer je zmaj drevni simbol Kine.

Foto: Ustupljene fotografije

Lampioni koji će krasiti Limanski park sve do 25. februara će biti uključeni svakog dana od 17 časova.

Nakon sad već istorijskog nastupa na novogodišnjem programu u Kini, gde je Slobodan Trkulja izveo pesmu “Tamo daleko” u pratnji svetske pijanističke zvezde Lang Lang-a, koji je pregledan neverovatnih 16 milijardi puta, i koncerata u monumentalnim dvoranama i drevnim kineskim zdanjima, Trkulja i Balkanopolis utemeljili su svoj status kreativnih ambasadora Srbije u Kini. U cilju jačanja kulturne razmene Srbije i Kine, sa fokusom na scenskoj umetnosti, Trkulja je u ime Balkanopolis Centra za Modernu Tradiciju potpisao i memorandum o saradnji sa kineskim Međunarodnim Centrom za Kulturnu razmenu provincije Šansi i festivalom “Put Svile”, koji je na taj način postao i sestrinski festival Kineskog festivala svetla u Srbiji.

Foto: Ustupljene fotografije

-Posebno sam uzbuđen što ćemo ove godine u Novom Sadu postaviti do sada najveći festival svetla u Srbiji. Osmesi koje ove čarobne instalacije mame kako najmlađima, tako i odraslima su pokazatelj da organizujemo divnu stvar i da ovu tradiciju treba nastaviti. Uz podršku Grada Novog Sada i ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji uspeli smo i ove godine da unesemo malo svetlosti i radosti u svakodnevnicu – izjavio je umetnik i osnivač festivala Slobodan Trkulja.

Foto: Ustupljene fotografije

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti