Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić istakla je povećanje novčane podrške rađanju i porodicama sa decom kao najznačajniji rezultat rada njenog resora u prvih šest meseci rada Vlade.

“Ponosna sam na ono što smo do sada uradili i na ono što tek planiramo da uradimo. Za ovo kratko vreme smo ostvarili sve što smo zacrtali. Podrška države rađanju i porodicama sa decom je, slobodno mogu da kažem, nikada veća. Roditeljski dodatak je od 1. januara povećan, a ukazaću na samo jedan primer – 2012. godine za rođenje prvog deteta roditelji su dobijali oko 30.000 dinara, a danas je to više od 345.000 dinara”, rekla je Kisić za Tanjug povodom šest meseci rada Vlade Srbije.

Istakla je da je doneta nova i Uredba o dodeli subvencija majkama za kupovinu prve nekretnine, koja je, kako je ocenila, takođe “značajna pronatalitetna mera”.

“Do sada je ovo pravo priznato za 169 majki. Imamo i nove mere kada je u pitanju vantelesna oplodnja, a najnovija među njima, jeste i vantelesna oplodnja doniranim reproduktivnim materijalom”, navela je Kisić.

Ministarka je rekla da su to koraci koje Vlada i njen resor preduzimamo sa jednim ciljem – “da nas ima više”.

“I drago mi je što je takva politika polako počela da daje rezultate, u prvom tromesečju ove godine rođeno je više beba u odnosu na isti period prošle godine, što nas zaista ohrabruje i pokazuje nam da smo na dobrom putu”, istakla je Kisić.

Kako navodi, “posebno je ponosna” jer je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju početkom aprila organizovalo Prvu nacionalnu konferenciju o porodici, pod nazivom “Srbija – naša porodica”.

“Cilj konferencije je bio da zajedno sagledamo demografske potencijale i utvrdimo šta još možemo da uradimo u zajedničkom, najvažnijem zadatku za sve nas – da podržimo i ojačamo porodice i da nam se rađa još više dece”, rekla je Kisić.

Ministarka je dodala da je pred Ministarstvom još mnogo posla u narednom periodu.

“Uskoro očekujemo rezultate dva velika istraživanja koje je sprovelo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, a koja se odnose na stavove mladih o reproduktivnom zdravlju i o braku i o zasnivanju porodice, a rezultati ovih istraživanja daće nam smernice u kreiranju daljih mera i politika”, kazala je Kisić.

Naglasila je da se uskoro očekuje i donošenje izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decomsa ciljem podrške majkama preduzetnicama, a da Ministarstvo intenzivno radi i na donošenju Porodičnog zakona, u vezi kojeg će uskoro početi javna rasprava.

Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments