Ako niste znali, Novi Sad je među priznatim borilačkim sportistima širom sveta poznat i kao ”grad kik boksa” –  u proteklih desetak godina gotovo da ne postoji internacionalno takmičenje sa kog novosadski klubovi nisu došli sa medaljama.

U Novom Sadu stanuju prvaci sveta, Evrope, Balkana, a među njima ističu se i imena Saše Dragića, Sare Zećiri i Strahinje Mitrića iz kluba ’’Victory’’.

Klub Victory može se pohvaliti sa  3 osvajača Evropskog kupa Serbian Open koji je održan u Beogradu pre 3 nedelje, a u inostranstvu imaju pregršt profesionalnih i amaterskih turnira, medalje na svetskim i evropskim prvenstvima , svetskim i evropskim kupovima i prvenstvima Balkana.

’’Profesionalni borci ovog kluba nastupaju često u ovom delu Evrope, a najviše u Slovačkoj,  gde je scena profesionalnog tai boksa i K1 dosta jaka. Pre nedelju dana imali smo nastup sa vanserijskim nokautom našeg Strahinje Mitrića na pocetku druge runde’’,  kaže za portal  NS Uživo Bogdan Stojčić, osnivač kluba Victory,  i dodaje da takmičarski tim tog kluba čine još i Mladen Samouković i Nikola Popović i jos neki novi klinci čije rezultate tek čekaju.

Klub Victory osnovan je 2010. godine na Novom Naselju, i kako kažu, jedan su od osam novosadskih borilačkih klubova koji zajedno sarađuju.

‘’Kroz rad sa drugim klubovima svi zajedno stasavamo i napredujemo i verujem tek ćemo donositi velike rezultate u naš grad. Moram pomenuti saradnju sa svim klubovima  -Vojvodinom, Tronom i drugima u Novom Sadu,  Warrior-om iz Veternika, Spartom iz Temerina, a na dugoj listi saradnika sui  klub iz Futoga i mnogi drugi’’, kaže Stojčić.

Osnovne discipline kluba Victory su  tajlandski boks (muay thai) i K1 disciplina kik boksa, a sarađivali su i sa borcima iz MMA sporta. Iako je popularnost tih disciplina u svetu borilačkog sporta vrlo velika, primetno je da u Srbiji mali broj ljudi razliku između njih i pravila borbe.

’’Tajlandski boks i K1 su dve srodne grane udaračkog borilačkog sporta – obe se odnose na borilacki sport u  kojem se borba odvija po rundama.  Udarci koji su dozvoljeni u K1 disciplini su udarci rukama, nogama i kolenima, dok je  u tai boksu dozvoljeno i udaranje laktovima, kao i elementi borbe iz klinča’’, objašnjava Stojčić i dodaje da je njihov klub ’’pionir’’ u tajlandskom boksu u Novom Sadu, uz Miodraga Jotića i klub ’’Vojvodina’’, jer su među prvima u gradu počeli da treniraju tu kompleksnu disciplinu sa velikom tradicijom u svetu.

U klubu Victory ne treniraju samo profesionalni borci. Kako kažu, imaju razvijenu rekreativnu grupu u kojoj treniraju i muškarci i žene od 15 do 50 godina.  Rekreativci treniraju svakog dana od 20 do 22 časa.

’’Imamo i poseban ženski termin odvojen samo za žene i devojčice i više rekreativnih grupa koje funkcionišu u raznim terminima. Pokušavamo da prilagodimo i približimo ove borilačke discipline svima, iako su naizgled komplikovane, kao i da pokažemo da borilački sportovi nisu sinonim za nasilje, već jedna usputna stanica za razvijanje tela i duha u mladima i odraslima i odličan povod za druženje i sticanje lepih životnih iskustava’’, zaključuje Stojčić.

Promo tekst

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments