Претрага
Претрага
Close this search box.

KO BATINAMA VASPITAVA DECU, IDE NA KURS RODITELJSTVA: Šta donose IZMENE PORODIČNOG ZAKONA i koje su kazne

Foto: Today's Parent

Roditelji koji batinama kažnjavaju svoju decu, po nalogu centra za socijalni rad ići će na obuku o pravima deteta i roditeljstvu, stoji u radnoj verziji izmena i dopuna Porodičnog zakona, kojima se uvodi zabrana fizičkog kažnjavanja dece.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, na čijem čelu je Darija Kisić, sačinilo je radnu verziju izmena Porodičnog zakona koja bi uskoro trebalo da ide na javnu raspravu, a po kojoj je zabranjeno svako fizičko kažnjavanje kao vaspitna mera.

– Izmenama i dopunama uvodi se eksplicitna zabrana fizičkog (telesnog) kažnjavanja dece kao vaspitnog sredstva ili prilikom čuvanja i podizanja dece. Propisuje se da u čuvanju, podizanju i vaspitavanju deteta roditelji ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima, telesnom kažnjavanju i drugim kaznama koje vređaju ljudsko dostojanstvo i integritet deteta – rečeno je Kuriru u ministarstvu i dodato da se to odnosi i na hranitelje, staratelje i sva druga lica koja se staraju o detetu ili s detetom dolaze u kontakt u porodici ili drugoj sredini.

Roditelji koji i dalje misle da je “batina iz raja izašla” i ne odustaju od te vaspitne metode moraće da snose sankcije. Naravno, uslov je da budu prijavljeni za fizičko kažnjavanje deteta. A kazna je korektivni nadzor nad vršenjem roditeljskog prava, u čemu je nadležan organ starateljstva, tj. centar za socijalni rad, koji po Porodičnom zakonu obavlja poslove zaštite porodice, pomoći porodici i starateljstva.

Foto: elements.envato.com

– Sankcija za navedeno ponašanje po pravilu je sprovođenje korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava, gde se roditelji ispravljaju u svojim postupanjima prema detetu koje fizički kažnjavaju. Prema izmeni i dopuni člana 80, organ starateljstva će imati ovlašćenja da nalaže roditeljima da se uključe u posebne obuke o ostvarivanju prava deteta i odgovornom roditeljstvu – navode u ministarstvu i dodaju da ukoliko hranitelji ili staratelji fizički kažnjavaju dete, sankcija može biti prestanak hraniteljstva, odnosno starateljstva, a u skladu sa zakonom.

Zabranjen i dečji brak

Radna verzija izmena i dopuna Porodičnog zakona predlaže i ukidanje mogućnosti da sud daje dozvolu za sklapanje dečjih brakova. Ministarstvo je tako sada usvojila ono što traže i Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja i Opšti protokol za zaštitu dece od nasilja, jer se dečji brak smatra oblikom nasilja nad decom. U Strategiji se, inače, navodi da je dečji brak brak u kojem je bar jedan od partnera dete, odnosno mlađi od 18 godina, kao i da su “dečji, rani i prinudni brak oblici nasilja koji predstavljaju grubo kršenje prava deteta, posebno devojčica, prema Konvenciji o pravima deteta i Konvenciji o eliminisanju svih oblika diskriminacije nad ženama”, te da “ugrožavaju psihofizičko zdravlje devojčica i izlažu ih riziku od apatridije, nasilja u porodici, trgovine ljudima”.

Sve je ovo, naglašavaju u ministarstvu, radna verzija jedne od izmena, a uskoro će biti i javna rasprava, nakon koje će radna grupa analizirati sve pristigle predloge, sugestije i mišljenja, pa načiniti nacrt izmena Porodičnog zakona, koji će uputiti Vladi Srbije.

Inače, pomenute izmene zakona oslanjaju se na Strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. i Opšti protokol za zaštitu od nasilja iz 2022, po kojima telesno kažnjavanje deteta kao vaspitno sredstvo predstavlja jedan od oblika fizičkog nasilja nad detetom.

Gordana Plemić; Foto: Kurir TV

Gordana Plemić, direktorka udruženja “Roditelj”, ističe za Kurir da od prvog dana podržavaju ove izmene zakona.

– Mi smo za zabranu bilo kakvog fizičkog, ekonomskog, psihičkog, mentalnog nasilja nad decom i to nije uopšte upitno. Kad dođete dotle da udarite dete ili na bilo koji način ga povredite, došli ste do trenutka kad i sebi i detetu dokazujete da nemate nikakav mehanizam osim da uvedete trenutno strahopoštovanje. A to nije autoritet, već strah koji daje trenutne učinke, a dugoročno velike loše posledice na rast i razvoj deteta – kaže Plemićeva i dodaje:

– Obuke za roditelje koji fizički kažnjavaju svoje dete su dobra podrška roditeljstvu i dobar put da usvajamo načine da decu vaspitavamo nenasilnim metodama. I važno je da promovišemo načine drugačijeg roditeljstva i vaspitavanja, kojih je mnogo, koji se ne zasnivaju ni na kakvom obliku kažnjavanja ili nasilja. A njih je jako puno, od toga da razgovarate s decom do doslednosti roditelja, tj. toga da ono što govori i sam radi – navodi za Kurir Plemićeva i dodaje da se kod nas roditeljstvo uglavnom doživljava kao nešto za šta ne treba pomoć, a to je pogrešan pristup – ne treba se ustručavati od traženja pomoći stručnjaka.

kurir.rs

Tagovi:

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Aa021
06.06.2023 10:01

Drzava…zato smo tu i gde jesmo jer svako trazi svoje pravo…. Jos nam samo fali ovo, pa da od malih nogu budu promasene generacije..zalosno

Gost
Mima
06.06.2023 10:28

Treba da se deca uče i obavezama,a ne pravima…Zato smo tu gde jesmo,zato se sve i dešava što ne treba.A što se mene tiče,batina je izašla iz raja…Ne pričam o zlostavljanju,nego o “vaspitnoj po turu”…

Gost
Mare
06.06.2023 11:48

Nije država napravila i rodila to dete nego tata i mama, ne brine država i ne plaća ona za njega, opet to rade tata i mama, tako da nema nikakvo pravo da se meša u odgoj i vaspitanje tog deteta. Naravno da manijake treba kažnjavati ali to je nešto drugo.

Gost
Вукша
06.06.2023 16:15

Bas zbog takvih zakona koje UN, unicef, szo i ostala bagra slicna njima namece nama ovde na ovim prostorima i nasem mentalitetu i dovodi do toga da nam deca danas koja su rodjena od kraja proslog milenijuma pa nadalje, jesu kilava, slaba, bez morala, bez pravih principa i vrednosti, ugledaju se na razne idiote sa estrade i kriminalnog miljea i dovodi do tragedija i izgubljenih zivota.

Povezane vesti

Претрага