Претрага
Претрага
Close this search box.

KOLIKO KALORIJA MOŽEMO DA ISTOPIMO DOK PLIVAMO: Zavisi od stila koji izaberete, evo koji najviše troši – PRSNO ILI LEĐNO

Foto: Swimming.org

Skidanje suvišnih kilograma uvek je popularna tema tokom letnjih meseci, a dobra je vest da plivanjem, koje je jedna od omiljenih aktivnosti upravo leti, možemo da potrošimo kalorije i tako smršamo. Plivanje je aktivnost koja pridonosi zdravlju na mnogo načina, od jačanja zdravlja srca do izgradnje mišića, a može pomoći i u bržem mršavljenju.

Ipak, koliko kalorija uopšte možemo da potrošimo plivanjem? Kako objašnjava trener Rošel Bakster, plivanjem slobodnim stilom prosečno sagorevamo 700 kalorija za sat vremena aktivnosti, što je jedan od najučinkovitijih stilova plivanja. Prsno plivanje sagoreva isto oko 700 kalorija, dok leđno plivanje troši nešto manje, odnosno 500 kalorija tokom jednog sata plivanja. Delfin je prema intenzitetu najzahtevniji stil plivanja, a njime možemo da sagorimo i do 800 kalorija.

Foto: LiveAbout

Bakster takođe naglašava da tačan broj kalorija koji ćemo potrošiti plivanjem mnogo zavisi od samog intenziteta plivanja, naše telesne težine, ali i metabolizma. Naime, ako je osoba teža, ona će sagoreti više kalorija jer njeno telo mora da se potrudi da pomakne veću masu. Isto tako, ljudi koji imaju izgrađene mišiće sagoreće više kalorija jer im treba više energije.

Preporuka je da se plivanje upražnjava svakodnevno u trajanju 30-ak minuta. Ako to nije moguće, pozitivan efekat ima i plivanje tri puta nedeljno po tridesetak minuta. Svaka fizička aktivnost, pa i plivanje, treba da nam predstavlja prijatan osećaj, pa ga treba prilagoditi svom zdravstvenom stanju. Treba izabrati stil plivanja kojim želimo da postignemo relaksaciju, jačanje svih mišića, kondiciju i pokretljivost.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti