Foto: SHUTTERSTOCK

Jesen je period kada počinje nova studentska godina i svi studenti se doseljavaju u grad. Samim tim što je Novi Sad univerzitetski grad, velika je potražnja za stanovima pogotovo u okolini fakultetskog kampusa, mada ni lokacija više nije presudna.

– Na cenu zakupa ne utiče više toliko lokacija. Novi Sad je poprilično promenio fizionomiju, sada je sve blizu i pristupačno, zato je studentima mnogo važnije da dobiju adekvatan prostor, stan koji je opremljen i ima sve što je potrebno. Veliku ulogu svakako igra cena zakupa, važno im je da to finansijski mogu da isprate, nego to da li će biti na 5 ili na 15 minuta od fakulteta – rekao je za NS Uživo Dragan Rabatić, izvršni direktor u “Solis nekretninama”.

Mladi ljudi koji dolaze da se školuju u naš grad treba da izdvoje od 200 do čak 300 evra, u zavisnosti od toga da li je to bolje ili lošije opremljena garsonjera ili jednosoban stan.

– Studenti ne traže mnogo, pogotovo oni koji su tek upisali prvu godinu, oni se još uvek adaptiraju na grad i mnogo više vremena provode van stana. Oni često vode računa o tome da li su stanovi sa centralnim grajanjem gde su troškovi fiksni pa se onda grejanje plaća tokom cele godine ili su u novijim zgradama, gde se račun plaća po utrošku, što drastično smanjuje mesečne troškove.

– U ovom periodu septembra i oktobra, zbog velikog broja doseljenih studenata, nedovoljno je stanova za izdavanje, jer se najčešće traže manji stanovi, garsonjere ili jednosobni. Uglavnom se prostor deli sa cimerom ili više njih, a retki su slučajevi kada student iznajmljuje stan samo za sebe, jer je uz podeljene troškove lakše i isplativije – dodaje Rabatić.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments