Претрага
Претрага
Close this search box.

Israživanje pokazalo: Komarci najviše napadaju ljude s ovom krvnom grupom

Foto: Medical News Today

Nekoliko faktora posebno privlači komarce, a jedan od njih je i određena krvna grupa. Proverite da li ste ugroženi.

Istraživači sa Instituta za tehnologiju deratizacije u Čibi (Japan) otkrili su da komarci preferiraju ljude s nultom krvnom grupom.

U studiji koja je 2004. godine objavljena u časopisu Journal of Medical Entomology, istraživači su testirali krvne grupe i sekretor status kod dobrovoljaca.

Potom su dobrovoljci ubacili ruke u akvarijum sa 35 komaraca, a istraživači su beležili broj komaraca koji je sleteo na određenu osobu.

Prema studiji, komarci su sletali na ruke i podlaktice i pokušali da ugrizu, ali nisu mogli da se hrane, jer je njihov nos bio amputiran.

Rezultati istraživanja su otkrili da su komarci sletali na sekretore sa tipom O krvne grupe 83 odsto vremena, a duplo manje –  47 odsto vremena su sletali na ljude sa krvnom grupom A. To se pokazalo tačnim čak i kad su dodali sekreciju ispitanicima koji su oprali ruke.

Jedno upozorenje: iako su volonteri sa nultom grupom imali najvišu stopu sletanje komaraca, razlika je bila statički značajna jedino kad se radi o A krvnoj grupi.

To znači da ako imate B ili AB krvnu grupu, niste ugroženi (ali ako ste A, jeste).

Koji još faktori privlače komarce?

Prema magazinu Smithsonian, tip krvne grupe nije jedini faktor, već postoje i drugi elementi koji privlače komarce.

Jedan od tih elemenata predstavlja fizička aktivnost, jer ukoliko dosta vežbate, imate više mlečne kiseline u mišićima i veću telesnu temperaturu što privlači komarce.

Faktori zbog kojih su neki ljudi privlačniji komarcima su i trudnoća, ali i konzumiranje piva.

nationalgeographic.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti