Претрага
Претрага
Close this search box.

KOME I ZAŠTO SMETA IZGRADNJA CRKVE NA LIMANU?

Foto: Gradske info

Poslednjih dana svedoci smo pobune dela „građana“ naseljenog mesta Liman 1, protiv gradnje verskog objekta u području pokraj Štranda i Kabela. Reč građani namerno je apostrofirana, imajući u vidu da fotografije sa takozvanog spontanog okupljanja stanovništva svedoče suprotno.

Taj skup, u najblažem smislu reči, trebalo bi da bude označen kao skup pripadnika opozicionih političkih stranaka i udruženja građana, u kampanji za predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, dok su meštani Limana ispunjavali prostor među ovim masama.

Manipulacijama masama najlakše je izvodljiva kada se najmanje zna o činjenicama. Stoga je pre donošenja suda o potrebi gradnje verskog objekta na Limanu, nužno sagledati upravo činjenice, kako o Novom Sadu, tako i o verskim objektima u našem gradu, ali i predmetnoj prostornoj celini na Limanu.

Novi Sad je drugi najveći grad u Republici Srbiji, sa preko 350.000 stanovnika, i stalnom tendencijom rasta stanovništva. Novi Sad je i nosilac titula Evropska prestonica mladih, kulture, šuma, ali i srpski grad investicija i razvoja. Grad u kojem su se oduvek negovale multikulturalnost, multietničnost i tolerancija.

Nakon nedavnog napada na sveštenika Srpske pravoslavne crkve na Limanu 1, čije je prisustvo u ovom delu grada odmah povezano sa donošenjem plana za gradnju verskog objekta, čini se da je tolerancija, po kojoj je poznat naš grad, napustila Liman 1?

Činjenica je da Limani predstavljaju deo Novog Sada koji ima preko 30.000 stanovnika. Najbliži pravoslavni objekat je u obližnjem naselju Grbavica, koje ima oko 25.000 stanovnika, i koji teško može da zadovolji verske i duhovne potrebe građana iz ovih delova grada.

Najveći broj pravoslavnih verskih objekta u našem gradu izgrađen je u periodu do kraja 20. veka, u starom jezgru grada. Noviji verski objekti nalaze se na Detelinari, Novom naselju, Telepu, Slanoj bari, dok je poslednji izgrađen na Grbavici.

Čak i da svaki kraj užeg jezgra našeg grada dobije svoj pravoslavni hram ili crkvu, njihov broj neće biti toliki da bi se moglo govoriti o nepotrebnoj gradnji, ili o argumentu da je Novi Sad prezasićen verskim objektima. Naročito kad je reč o Limanima, odnosno delu grada u kojem se ne nalazi nijedan verski objekat.

Uostalom, odlazak u crkvu je oduvek bila stvar ličnog opredeljenja i osećaja. Ukoliko crkva bude izgrađena, niko neće biti nateran da istu posećuje ili ne, stoga je neshvatljiv toliki strah pojedinih od gradnje crkve. Povremeni zvuk zvona koji se bude prenosio Limanima, trebalo bi da uliva osećaj sigurnosti, a ne odbojnosti.

Neuređena zelena površina pokraj Keja i Štranda, na kojoj se planira gradnja verskog objekta, predstavlja u potpunosti neiskorišćen deo Limana 1.

Njegova trenutna namena je za izvođenje pasa i služi kao prečica u silasku sa Keja, na putu ka Fruškogorskoj ulici. To je parče zelenila po kojem ne trče svakodnevno limanska deca, niti izletuju Limanci, budući da svako limansko dvorište ima svoj kutak, a pogotovo jer je tu gradska plaža Štrand. Samo zimi, deo ovog prostora naslonjen na nasip, ima funkciju sankališta, i neće ga izgubiti.

Nejasno je kako će verski objekat sa budućom uređenom zelenom površinom negativno da utiče na posećenost gradskoj plaži Štrand, i obrnuto, i zašto je uopšte njihova neposredna blizina problematična. A to je još jedan od argumenata koji se mogao čuti na „građanskom“ protestu.

Uvek je bilo neprimereno šetati u kupaćem kostimu van ograde ovog kupališta, a onaj kome to pričinjava posebnu čar neće biti sprečen da to nastavi, njemu na čast, ni gradnjom verskog objekta u neposrednoj blizini.

Gradnja verskog objekta u blizini obale reka, mora ili jezera nije novina. Prelepo zdanje manastira Svetog Nauma na Ohridskom jezeru nalazi se u neposrednoj blizini plaže i jezera, i sa uređenom zelenom površinom u svojoj neposrednoj blizini, samo daje posebnu notu lepote celokupnom prizoru. A da pri tom, ne narušava harmoniju obližnjim kupačima koji su tu na odmoru.

Ukoliko ovaj deo Limana posmatramo u skladu sa Generalnim urbanističkim planom grada Novog Sada do 2030. godine, obuhvaćeni prostor pretežno je namenjen turističko-sportsko rekreativnim površinama, i ne isključuje i mogućnost gradnje verskog objekta u skladu sa pretežnom namenom prostora.

Takođe, ukoliko se ovaj prostor posmatra u skladu sa koceptualnim okvirom Plana generalne regulacije rekreativnog područja „Štrand-Kabel“ u Novom Sadu, koji se nalazi na ranom javnom uvidu, uočljivo je da verski objekat zauzima svega 5% planom obuhvaćene površine.

To praktično znači, da od dva hektara celokupne površine, budući verski objekat neće biti veći od 1000 m2. Nadalje, uvidom u grafički prikaz uz Plan, uočljivo je da je ucrtani verski objekat fizički maksimalno udaljen od najbližeg bloka stambenih zgrada, nenarušavajući na taj način komociju stanovanja.

Foto: JP Urbanizam Novi Sad

Gradnjom verskog objekta ovako planiranog gabarita, koji će odgovarati prostornoj veličini površine ali i strukturi naselja, samo će se estetski još lepše uobličiti ovaj deo Limana. Simbolika Limana može biti samo jača uređenjem ove površine i gradnjom hrama.

Naročito ukoliko se ima u vidu da bi budući verski objekat bio posvećen stradalima u Pogromu januara 1942. godine i da bi zajedno sa budućim memorijalnim centrom činio novu, kompaktnu istorijsku, kulturnu i versku celinu grada.

Postojeća saobraćajna površina (okretnica i stajalište za autobuse, kao i parking za automobile) biće zadržana, i činiće i dalje preko 60% planom obuhvaćene površine. Takođe, biće zadržan i ugostiteljski objekat u okviru celine prostora.

Cilj izrade ovog plana jeste u povećanju broja verskih objekata na teritoriji Grada Novog Sada, u skladu sa planom razvoja Grada, ali istovremeno i ne manje bitno, i uređenju postojeće zelene površine. Stoga promena koja se predviđa donošenjem budućeg plana može samo doprineti većem kvalitetu života Limanaca.

Plan predviđa uređenje neiskorišćene zelene površine, na način da se postojeća vegetacija očuva, a prostor oplemeni i novim zelenim rastinjem, po kojom stazom i urbanim mobilijarom koji bi ovaj prostor približio Limancima i učinio ga privlačnijim za svakodnevno korišćenje. Na taj način Limanci će dobiti još jednu zelenu oazu umesto ledine.

U sećanju je i dalje, da su se Novosađani bunili i kada se pristupalo uređenju Kameničkog parka i gradnji Tržnog centra Promenada, a sada obilato uživaju u svemu što je uređeno i izgrađeno. Svaka promena je ponekad korak na koji mnogi nisu spremni, bez naročitog objašnjenja. Sada se Novosađani, ali i brojni koji to nisu, bune protiv crkve, odnosno protiv crkve na tom mestu, istovremeno se buneći i protiv uređenja zelenila u svom kraju.

Uvek je legitimno saslušati želje i sugestije meštana koji tu žive, kada se pristupa određenim promenama u određenim delovima grada. Međutim, u ovoj situaciji, kada se prostor koji se ne koristi želi privesti nameni i urediti, kao i kada na tim protestima preovlađuju politički akteri koji na ovoj temi pokušavaju da pridobiju sitne političke poene, a pri tom manipulišu okupljenim građanima, to onda ne može biti pravno utemeljeno.

Crkva na Limanu je potreba njenih građana, ali i potreba Grada, i njenom gradnjom, kao i uređenjem celokupnog prostora, Limani mogu postati samo još poželjnije mesto za život.

gradskeinfo.rs

 

Tagovi:

24 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
19.03.2024 14:15

Crkva na Limanu je odlicna prilika da se okupimo protiv SNS hokstaplera, kao sto smo ustali protiv spomenika fasistima, na kraju naprdnjaci odustali, a obecali Orbanu! 🙂

Last edited 1 Mesec Ranije by SNS Uzivo
Gost
Vidoje
19.03.2024 15:37
Odgovori  SNS Uzivo

Nema vas nesto mnogo. Necete nikad vise nositi vlast ni u nsu ni u srbiji. Pozdravi onu svoju čobrljavu cobanu 🙂

Gost
SNS Uzivo
19.03.2024 17:20
Odgovori  Vidoje

Zadnji izbori SNS mafija 78 hiljada, opozicija 68 hiljada, kako bi tek bilo da ne zaglupljuju debile, vidi sta su tebi uradili sram ih bilo… 🙂

Last edited 1 Mesec Ranije by SNS Uzivo
Gost
Bojan
20.03.2024 10:41
Odgovori  Vidoje

Mnogo je smešno što i kad se potpisujete lažnim imenima po internetu vi propalice opet izaberete imena živine a ne ljudi xD

Gost
Aleksa
19.03.2024 15:52
Odgovori  SNS Uzivo

Da li bi tako ustali protiv eventualne gradnje katoličke crkve na istom mestu.Molim te odgovori ??

Gost
SNS Uzivo
19.03.2024 17:16
Odgovori  Aleksa

Pa ako smo bili protiv spomenika fasistima, bili bi i protiv katolicke crkve, protiv svega za sta su SNS hokstapleri, ali nije to problem u crkvi, oni ovo sve rade da zavade narod, dok pljackaju sve sto vredi u ovoj zemlji dok pare idu i za finansiranje botova idiota kakav je ovaj iznad vas… 🙂

Last edited 1 Mesec Ranije by SNS Uzivo
Gost
Bojan
19.03.2024 21:11
Odgovori  Aleksa

Ne primećujem katoličku crkvu da upire tu nešto da gradi na silu kao ovi tvoji sektaški lopovi.

Gost
Vukailo
19.03.2024 17:37

Verovatno bi ti građani pre recimo želeli videti hair česmu za rahmet duše pretka Dinka Gruhonjića. Red je da ustaši Abdulahu Gruhonjiću, šehidu evropskih vrednosti umetnemo neki spomen u multikulturalni Novi Sad.

Gost
Bojan
19.03.2024 21:11
Odgovori  Vukailo

Možemo da želimo da vidimo šta god nam se hoće, naš je komšiluk i ti se ništa ne pitaš.

Gost
Vukailo
19.03.2024 22:18
Odgovori  Bojan

Čini se da se i vi sve manje pitate. Bože zdravlja, videćemo ko se sada pita.

Gost
Bojan
20.03.2024 10:35
Odgovori  Vukailo

Naravno da hoćemo. Dosta ste ispirali usta našim komšilukom iz svojih smrdljivih rupa, dođite da se upoznamo.

Gost
Erzuka
19.03.2024 17:38

Na 2m od zgrade?
Ugrozavanje izvorista Strand?
I jos da se dotera obala da imaju gde da vezu ladje taman da ugroze liniju pd ranr od poplava?
Da ne zaboravimo smeta im decija graja u Zmaj Jovinoj i Zmajeve de ije igre.
Sta bi sve takvima smetalo kod Stranda?!
Jel mora od svake livade da se obrce lova? Jel malo?
Na silu da se smeste na parce trave da ni povecali zelene povrsine u gradu?
Obicni nasilnici to rade…

Gost
Bojan
19.03.2024 21:12

Lepotani sa SNS uživo, promolite noseve po danu pa ćete videti kome smeta, dođite da se malo upoznamo…

Gost
Perica
19.03.2024 23:59

Ne zelimo garazu,antene,nikakav objekat,cak ni bolnicu ni crkvu.Zelimo uredjenu zelenu povrsinu slobosnu za pristup svima i u svako vreme

Gost
Dada
20.03.2024 01:00

AU PA ZAR ŽIVIM MEDJU ANTIHRISTIMA KOJI CRKVU POISTOVEČUJU SA POLITIČKOM STRANKOM.OSTRAŠČENO JADNO I BEDNO.

Gost
Bojan
20.03.2024 10:35
Odgovori  Dada

Teško, verovatno živiš u nekoj šugavoj selendri.

Gost
Ns.1
20.03.2024 01:30

Ima crkava sasvim dovoljno…ili smo bas toliko gresni pa mozda i nema?

Gost
Bata Bane
20.03.2024 06:12

1000m2 građevine je previše za onu parcelu. Protiv hrama kao hrama nemam ništa. Štaviše, voleo bih. Ali recimo na mestu baraka na obodu Limanskog parka. Da bude blizu i ljudima sa Limana 3 i 4. Na pola puta. Tu kod Štranda je zgurana. Neće ni izgledati dobro.

Gost
Branko
20.03.2024 07:35

Lično mislim da nije potrebno da se gradi nova crkva, nisam protiv religije i apsolutno nisam politički motivisan. Da trenutni broj crkava ne zadovoljava potrebe mi ne zvuči kao realan razlog, gužva bude svega 10-20 puta godišnje zbog verskih praznika, tom logikom trebalo bi da ima i po koja džamija?! Venčanja i krštenja ne računam. Nisu danas građani toliki vernici, jer da jesu sve bi bilo drugačije. Ne bi bilo toliko mržnje i blaćenja u komentarima posebno od ljudi koji se za crkvu zalažu. Treba da se ulaže u decu, edukaciju, kreiranje sadržaja koje će ih na kreativan način odvojiti… Učitaj još »

Gost
Vukailo
20.03.2024 08:20
Odgovori  Branko

Pa gospodine Branko, svako ima pravo da iznese i zalaže se za svoje mišljenje, u skladu sa demokratskim vrednostima koje u Srbiji poštujemo. Demokratija podrazumeva da se odluke o opštem interesu donose u institucijama. Da su institucije u Sarajevu ili Rijadu donele odluku o gradnji dvestote džamije, verujem da neki recimo Jusuf, ne bi predlagao podizanje crkve mesto džamije, ama ni da su ga taze opustili iz duševne bolnice. Sa druge strane u redu, neka nama naše otvorene i tolerantni evropske gospode poput vas. Samo vas molim lepo, da kada se demokratskim principom i po sili važeće zakonske legislative u… Učitaj još »

Gost
Jelena Liman 2
20.03.2024 09:32

Nikome ne treba crkva na Limanu, ja sam gradjanka Limana i glasam protiv! Nemamo dovoljno vrtica, cekamo u redovima na lecenje, standard nam je sve gori i gori, crkva nam najmanje treba. Osvestite se ljudi, zivimo u govnima

Gost
Rina
20.03.2024 14:40

Jesam vernik. Ali zasto kod stranda? Tu gde se leti kupa,uziva,gradi se verski objekat. Cemu? Zar nije bolje da je izgradjena na onom zelenilu gde nema nicega kada se ide prema telepu,tamo posle sto grade Liman V? A ne da stave na kej. Nikakve veze sa vezom nema. U politiku necu ni da zalazim,sve je jasno…

Gost
Гордана
02.04.2024 16:06

Срамоте град хвала богу да су нашој успен цркви вратили део што је одузето који је то ниво која духовност страшно

Gost
Гордана
02.04.2024 16:09

Код нас руше куће у центру не можемо проћи кич фасаде без укуса .али зарада је циљ
Јадно и жалосно на шта личи улица

Povezane vesti