Претрага
Претрага
Close this search box.

Komesarka EU Gabrijel i ministarka Gojković obišle Galeriju Matice srpske

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ministarka kulture Maja Gojković i komesarka Evropske unije za inovacije, nauku, kulturu, obrazovanje i mlade, Marija Gabrijel, obišle su danas Galeriju Matice srpske, u okviru posete komesarke Novom Sadu – Evropskoj prestonici kulture 2022. godine.

Tokom posete Galeriji predstavljeni su projekti ove ustanove realizovani u godini Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022. godine, a Gabrijel je obišla stalnu postavku, aktuelnu izložbu, kao i konzervatorski studio i videla bogato nasleđe srpske umetnosti, saopštilo je Ministarstva kulture.

Kako je navedeno, Gojković i Gabrijel naglasile su uspešnu realizaciju programa Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022.

Gojković je istakla da je Novi Sad bio dobar primer Evropske prestonice kulture i da je, po ugledu na taj uspešan evropski program, kreirana Nacionalna prestonica kulture, da je Grad Čačak prva Prestonica kulture Srbije za 2023. godinu, a da će u 2024. godini to biti Užice.

“Definitivno ste pokazali velike stvari, kao i neizmernu posvećenost. Za sve vas je to bila jedna uspešna godina i videli smo da možete da nam pokažete mnogo toga kako što se tiče umetnika, tako i primene novih tehnologija“, ocenila je Gabrijel na kraju posete Galeriji Matice srpske.

Naglasivši značaj učešća u programima EU, Gabrijel je ukazala da je važno da fokus bude na inovacijama i novim tehnologijama i da se umetnici podstiču da kreiraju nove ideje i da se tako ujedno razvija kreativna industrija, kaže se u saopštenju.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti