Претрага
Претрага
Close this search box.

Kompostilište u Novom Sadu primer dobre prakse u tretmanu biootpada. Od biljke do komposta potrebno je oko tri ipo meseca (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović, zajedno sa projekt menadžerom za međunarodnu saradnju Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država Nikolasom Elgerom i direktorom Centra izvrsnosti za cirkularnu ekonomiju i klimatske promene prof. dr Goranom Vujićem, obišla je kompostilište u okviru JKP „Gradsko zelenilo” koje je bitan segment u upravljanju otpadom Grada Novog Sada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Obilazak je realizovan u okviru konferencije „Preusmeravanje bio otpada sa deponija, mala i velika postrojenja za tretman” koja se održava u sali Skupštine AP Vojvodine, a cilj konferencije je sagledavanje načina tretmana biootpada, i njegovo uklanjanje sa deponija.

Tom prilikom, Mira Radenović je ukratko predstavila projekat „Kompostiranje zelenog otpada i proizvodnja komposta”, koji je Grad Novi Sad realizovao uz pomoć US EPA i GIZ-a.

– Jedan deo zelenog otpada koji bismo inače odlagali na deponiju pretvaramo u proizvod koji ćemo koristiti u daljoj proizvodnji za sadnju, odnosno ozelenjavanje na teritoriji našeg grada. Nadamo se da ćemo u budućnosti pokrenuti proizvodnju u tolikoj meri da ćemo moći ovaj proizvod da plasiramo i na tržište. Zahvaljujem se našim partnerima na predanom radu i na rezultatima koje smo zajednički postigli. Imali smo razgovore na temu dalje zajedničke saradnje, i očekjuemo da oblast zaštite životne sredine i prerade zelenog otpada, zbog pozicije kompostilišta, dobije potpuno novu sliku, i da zapravo Novi Sad iskorači kao prvi grad u Srbiji koji je ušao sa jednim javnim preduzećem u cirkularnu ekonomiju – rekla je Mira Radenović.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Projekt menadžer za međunarodnu saradnju Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država Nikolas Elger zahvalio se predstavnici Grada na ovom obilasku kompostilišta i istakao da Agencija već dugi niz godina ima uspešnu saradnju sa gradovima u Srbiji. Rekao je da je Novi Sad dobar primer primene cirkularne ekonomije uz pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine, koji će biti značajan i drugim lokalnim samoupravama.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Direktor Centra izvrsnosti za cirkularnu ekonomiju i klimatske promene prof. dr Goran Vujić je naglasio da je ovo samo prvi korak ka smanjenju biootpada koji ide na deponiju, a koji je glavni nosilac proizvodnje metana i zagađenja koje dolazi sa deponija.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Zahvalio bih se ovom prilikom Gradu Novom Sadu koji je napravio prvi korak u smanjenju emisije metana izgradnjom ovog prvog, pravog kompostilišta, ali i organizacijama koje su učestvovale u ovom projektu, a to su Agencija za zaštitu životne sredine SAD i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – rekao je prof. dr Goran Vujić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na današnjoj konferenciji „Preusmeravanje bio otpada sa deponija, mala i velika postrojenja za tretman”, će biti analizirana mala, srednja ali i velika postojenja za tretman biološki razgradivog otpada u regionu, a biće predstavljeni i dobri primeri iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske, Izraela, Mađarske i Srbije.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti