Претрага
Претрага
Close this search box.

Konačno našli zajedničkog neprijatelja: Srbija i Hrvatska prave klopke koje ubijaju 30.000 krvopija za 12 časova

Foto: medias.rs

Srbija i Hrvatska upravo su objavile rat! Ali ovaj put ne jedna drugoj, već komarcima.

Srbi i Hrvati su konačno dobili zajedničkog neprijatelja, a zahvaljujući Brazilcima koji su lansirali svetleće klopke, velike su šanse da iz ove bitke izađemo kao pobednici.

Šalu na stranu, reč je o veoma ozbiljnom projektu koji udruženim snagama realizuju Grad Sombor, Institut Vojvodina i Požeško-slavonska i Osječko-baranjska oblast. I to među prvima u Evropi.

Svetleći panoi, odnosno klopke za suzbijanje dvokrilnih krvopija emituju ugljen-dioksid i mlečnu kiselinu. Tako imitiraju ljudski miris i privlače komarce. Krvoločni dvokrilci uleću u jednosmerni otvor, gde ostaju zarobljeni do uginuća.

Metoda uništavanja je i ekološki prihvatljiva, jer klopke ne sadrže pesticide. Projekt nazvan MOS-Cross 2 vredan je približno milion evra.

– Panoi će biti postavljeni u mesta sa većim brojem stanovnika, efikasnost im je postojana, ali je teško govoriti koliko – izjavio je za „Večernji list“ Mato Matijević, upravnik Zavoda za javno zdravlje Požeško-slavonske oblasti, u kojoj će do kraja godine biti postavljeno 10 panoa.

Isti broj je planiran i za Osječko-baranjsku oblast, kao i druge gradske i opštinske centre u Hrvatskoj.

Zasad nema informacija gde će sve klopke svetleti po Srbiji. Ali dobro bi bilo da to bude pre skorašnje najezde komaraca i na što više mesta. Jer ako je verovati Brazilcima koji su ih izmislili i isprobali u vreme epidemije zika virusa, za 12 časova u jednu zamku upadalo je po 30.000 komaraca, iz radijusa od 2,5 kilometra.

alo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Lix
09.05.2022 02:12

Krvopije, slika krpelja a priča o komarcima???

Povezane vesti

Претрага