Koncerti Muzičke škole ”Isidor Bajić” sutra na više mesta u gradu

       

Muzička škola “Isidor Bajić” ove godine obeležava 109 godina postojanja. Tim povodom na više lokacija u centru grada učenici Muzičke škole održaće koncerte. Muzička manifestacija počinje u 11 časova, i tokom dana koncerti će biti održani na tri punkta:

  1. Katolička porta
  2. Saletla u Dunavskom parku
  3. Prostorije OPENS Laze Telečkog 2

Koncerti su humanitarnog karaktera za lečenje karcinoma za lečenje učenice Muzičke škole Dragane Stanimirov, koja boluje od karcinoma.

Početkom prošlog veka, davne 1909. godine tridesetogodišnji talentovani kompozitor, melograf i muzički pedagog, Isidor Bajić primećuje da Novom Sadu, kao prosvetnom središtu ondašnje Vojvodine, nedostaje muzička škola.

Osnivanjem muzičke škole, Novi Sad, u kome su već postojale i radile Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Velika srpska gimnazija (današnja Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“), zauzeće još uglednije mesto i, kako je tada govorio Isidor Bajić: „… tom novom ustanovom će vršiti blagorodnu zadaću na buđenju osećanja, oplemenjivanju srca i oblagorođenju duše“.

Tako se Muzičkom školom, koja je otvorena 1. septembra 1909. godine, popunjava jedna velika praznina u gradu i Novi Sad dobija obeležje velike varoši. U Bajićevoj Muzičkoj školi su školovani budući profesionalni muzički umetnici, ali je vaspitavana i muzička publika, ljubitelji muzike.

autor: nsuzivo.rs

Komentari: