U Srpskom narodnom pozorištu juče je održan koncert koji su priredili učenici i nastavnici Baletske škole u Novom Sadu povodom obeležavanja 70 godina rada te ustanove.
Na velikoj sceni SNP-a nastupili  su sadašnji učenici i brojni baletski umetnici koji su ostvarili solističke karijere u zemlji i okruženju.

Na  proslavi su uručene zahvalnice svima koji podržavaju rad škole, a koncert je pratila izložba fotografija u foajeu SNP-a koja prikazuje razvoj Baletske škole od osnivanja do danas.

Prema rečima direktorke Sanje Vučurević prva zgrada u kojoj se škola nalazila je, igrom slučaja, zgrada u kojoj se i danas nalazi. Škola je tada dobila jednu salu do ulice sa parketom i furunom-bubnjarom, kako su je tada zvali.

Gradonačelnik Novog Sada čestitao je jubilej učenicima i zaposlenima u Baletskoj školi, i istakao da nije bilo lako održati tradiciju škole tokom prethodnih sedam decenija.

’’Danas smo na korak od toga da obezbedimo pravu kuću za Muzičku i Baletsku školu, i da Novi Sad dobije prvu koncertnu dvoranu. Cilj nam je da nastavnicima i đacima stvorimo najbolje uslove za rad, a nesporno je da je Baletska škola iznedrila velike talente i igrače. To je jedan od načina da se zahvalimo za sve što je učinjeno prethodnih decenija. Da nemamo tako snažnu Baletsku školu, baletsku scenu i Srpsko narodno pozorište, nikada Novi Sad ne bi mogao biti Evropska prestonica kulture’’, naglasio je Vučević.

U godini jubileja, Baletska škola, čiji učenici redovno osvajaju medalje, domaćin je republičkog takmičenja, predviđenog za kraj marta na Maloj sceni SNP-a.

 

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments