Treća po redu Konferenciji o regionalnoj stabilnosti počela je danas, 30. septembra u Кulturnom centru Novog Sada.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je Кonferenciji o regionalnoj stabilnosti, cilj tradicionalnog skupa mnogobrojnih intelektualaca iz regiona, je da se doprinese stabilnosti, kulturnoj i ekonomskoj saradnji u regionu.

Ove godine, učesnici konferencije su novinar “Indeksa” Gordan Duhaček, istoričar iz Splita dr Dragan Markovina, profesorka i umetnica iz Ljubljane dr Sara Špelec, diplomata iz Beograda dr Zoran Milivojević i direktor Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju Ratko Bubalo.

“Novi Sad je treći put za redom domaćin ove konferencije, i to kao grad koji je poznat po multikulturalnosti, multijezičnosti i harmoničon suživotu različitih nacija. Ponosni smo na naše bogatstvo različitosti, a regionalna stabilnost predstavlja osnov i preduslov za politički, ekonomski i svaki drugu prosperitet. Zajedništvo i tolerancija su vrednossti za koje se zalaže svako humanističko društvo. Da bismo živeli te vrednosti bitno je da se međusobno poznajemo i da negujemo kulturu dijaloga kroz koji možemo doći do kvalitetnih rešenja. Značajno je istaći da se ova konferencija održava Evropskoj prestonici kulture za 2021. godinu i upravo saradnja u toj oblasti može poslužiti kao primer dobre prakse”, rekao je Dalibor Rožić.

Direktor Кulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović je naglasio da je cilj konferencije jeste saradnja i kulturno prožimanje koji vode ka boljitku za svakog građanina.

Prema mišljenju novinara “Indeksa” Gordana Duhačeka je rekao da je situacija u regionu nestabilnija nego što je bila pre nekoliko godina.

“Postoji sve više sukoba koji su većinom rezulat unutrašnjepolitičkih odnosa a koji se prenose na spoljašnje političke odnose, a za početak to bi trebalo promeniti, da predizborne kampanje ne utiču toliko na odnose među državama u regiji. Pomaže to što se možemo naći i razgovarati, pa da na neki način vršimo javni pritisak na političke elite koje donose odluke”, zaključio je Gordan Duhaček.

Кonferencija o regionalnoj stabilnosti deo je platforme “Tvrđava mira” koja se realizuje u okviru projekta “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments