Korisnicima Gradske biblioteke od danas na raspolaganju NOVA USLUGA – „AUDIO KNJIGA“: Ovo je prilika da se ide u korak sa savremenim tokovima

Foto: Ilustracija
U saradnji s izdavačem „Knjiga priča” svim članovima Gradske biblioteke od danas je omogućen pristup novom korisničkom servisu – „Audio knjiga”, koji predstavlja izdanja zvučne knjige sa sajta knjigaprica.com.

Kako za NS Uživo ističe dr Miloš Pankov, rukovodilac odeljenja informaciono-referencialnog centra sa čitaonicom Gradske biblioteke u Novom Sadu, reč je o novoj vrsti bibliotečkog materijala i prilika da se ide u korak sa savremenim tokovima, jer knjiga nije samo ono što je u štampanoj formi – audio-vizuelni materijal je ono što se sve više koristi.

-Biblioteke u svetu i nešto manje u regione pokušavaju da izađu u susret trendovima. Ne mislim da je prelazak na audio verziju incident nad pisanom, već samo da pokušavamo pratiti savremene tokove koliko je to moguće.

Na pitanje da li smatra da audio knjiga može zameniti pisanu reč, Pankov je mišljenja da ne treba ići u krajnosti, jer će pisana knjiga uvek imati svoje korisnike, ali u zavisnosti od situacije i vrste čitaoca, eletronska verzija je samo olakšan način dolaska do traženog sadržaja.

– Ako dugo čekate štampanu knjigu ili ne možete da dođete u biblioteku po nju, virtuelna- audio verzija je adekvatna zamena. Imamo situaciju da naučni članci i časopisi se pojavljuju skoro pa isključivo u elektronskoj formi, jer brzo stignu do korisnika. Audio knjiga ima tu prednost da može veoma brzo da stigne do korisnika, nije ograničena mestom upotrebe, prija uhu i oku i nije zamorna za čitanje. S obzirom na nove generacije koje su navikle na audio i video materijal, ona će sigurno imati sve više korisnika, ali knjiga će ipak ostati knjiga – ističe rukovodilac i dodaje:

-Korisnik može da se služi gotovo čitavim opusom koji se nalazi na sajtu. Trenutno je ograničeno, ali skoro svakog dana se povećava. Možda će neko biti razočaran što sad nema stotine ili hiljade knjiga, ali ja verujem da ćemo iz meseca u mesec ići sve dalje i razvijati servis, a procedura biti dodatno olakšana.

Foto:Shutterstock

Evo kako da dođete do svoje „Audio knjige“

Kako je istaknuto iz biblioteke, za pristup sajtu preko naloga Gradske biblioteke, potrebno je da pošaljete imejl na gradskabibl@gmail.com i navedete podatke o imenu i prezimenu i broju članske karte.

Nakon toga, biće vam prosleđena lozinka i korisničko ime za pristup platformi. Nakon što se registrujete putem GBNS naloga,u meniju koji se nalazi u gornjem desnom uglu na početnoj strani vebsajta https://knjigaprica.com („prijavi se”), potrebno je da kliknete na opciju „moje knjige” i ulazite u meni sa koga možete slušati sve zvučne knjige trenutno besplatno dostupne na sajtu.

Ako platformi „Knjiga priča” pristupate preko naloga Gradske biblioteke, lozinku i korisničko ime koje vam prosledi Gradska biblioteka nije dozvoljeno menjati. Ukoliko se desi da izgubite ili zaboravite svoju lozinku ili korisničko ime, dužni ste da se obratite biblioteci, kako biste dobili novi nalog.

Za sada je dostupan ograničen broj naloga, a dozvoljeno vreme upotrebe je 30 dana. Nakon tog perioda, vaš nalog prestaje da bude aktivan i radi novog pristupa možete se ponovo obratiti biblioteci za šest meseci.

Uputstvo za prijavu i registraciju sa svim neophodnim detaljima možete pronaći na sajtu Gradske biblioteke u Novom Sadu, www.gbns.rs.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti