Na birou Nacionalne službe za zapošljavanje filijale Novog Sada trenutno se nalazi 29.808 nezaposlenih od kojih je 13.014 sa teritorije grada. Uprkos pandemiji nije došlo do većih otpuštanja radnika, ali je promenjena potražnja za određenim kategorijama radnika.

Nepovoljna epidemiološka situacija u kojoj se nalazimo nije značajno uticala na tržištu rada u Novom Sadu, i nije došlo do većih otpuštanja usled pandemije. Registrovani broj nezaposlenih u Južnobačkom okrugu u prošloj godini je osam odsto niži u odnosu na 2019. godinu, a trend novoprijavljenih lica na evidenciju je na mesečnom nivou sličan kao i prethodnih godina.

– Upoređujući podatke s kraja februara meseca ove godine, pre izbijanja epidemije korona virusa sa podacima o trenutnoj nezaposlenosti, uočavamo da je broj nezaposlenih sa područja grada Novog Sada sada za oko 1000 manji nego u februaru. Na kraju februara bilo je registrovano 14.301 nezaposlenih, na kraju oktobra 13.407 – rekla je Durđina Mačak iz Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale Novi Sad.

Ono što je karakteristično za ovu godinu koja je obeležena pandemijom korona virusa, možemo reći da je, usled situacije koju je pandemija prouzrokovala, povećana tražnja za određenim profilima u odnosu na raniji period.

Više se traže: medicinsko osoblje, negovatelji, higijeničari, kuriri/dostavljači, radnici u hemijskoj industriji. Sa druge strane, opala je potražnja za ugostiteljskim i radnicima u turizmu.

Analizirijaći obrazovnu strukturu radnika koje su poslodavci potraživali u toku ove godine, uočava se da je veća potražnja za kadrovima nižeg i srednjeg stepena obrazovanja u odnosu na visokoobrazovane.

Procentualno gledano, 43% slobodnih radnih mesta je za one bez kvalifikacija i niskokvalifikovane, takođe 43% za one sa srednjim obrazovanjem, dok je oko 14% slobodnih radnih mesta bilo otvoreno za one sa visokim obrazovanjem.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments