Foto: Screenshot YouTube

Obilježavajući kraj jedne ere, njujorške gradske vlasti u ponedjeljak su uklonile gotovo sve svoje telefonske govornice, koje su posljednjih godina postale žrtve sveprisutnosti besplatnog interneta i pametnih mobilnih telefona.

Ali, obožavaoce Supermena može da teši činjenica da će Menhetn zadržati četiri govornice na gornjoj zapadnoj strani. Te govornice su poznate i kao improvizovane svlačionice za novinara Klarka Kenta dok se transformisao u “Čoveka od čelika”, odnosno Supermena. One će se očuvati kao istorijski primerci.

Po pisanju lokalnih medija, Menhetn će zadržati četiri “starinske” telefonske govornice na Aper Vest Sajdu i na Vest End Avenju u 66, 90, 100. i 101. ulici.

Foto: REUTERS Brendan Mcdermid

Decenijama su se telefonske govornice pojavljivale u pop kulturi, od stripova do holivudskih blokbustera i TV emisija.

Međutim, ta era je završena u ponedjeljak ujutru, kada je, pred predstavnicima medija, predsednik opštine Menhetn Mark Levin prisustvovao demontiranju posljednje dve na uglu 7. avenije i 50. ulice, koje su potom ukrcane u kamion.

Levin je na Tviteru napisao kako je “ipak osetio tračak nostalgije kada je video kako govornice odlaze u istoriju”.

Fiksne telefonske govornice počele su da nestaju sa ulica Njujorka početkom dvehiljaditih u vreme širenja upotrebe mobilnih telefona, a potom su od 2010. nestajale još brže, nakon početka ere pametnih telefona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Secret NYC (@secret_nyc)

U raznim delovima grada do danas je postepeno uklonjeno 8.400 govornica na 6.452 mesta.

Godine 2015. Menhetn je počeo sa postavljanjem na hiljade LinkNYC pristupnih tačaka, koje nude WiFi i besplatne lokalne pozive. Ti novi kiosci postupno će se povezivati sa 5G mrežom.

“Zaista kraj jedne ere ali i, nadajmo se, početak nove, sa više pravičnosti u pristupu tehnologiji”, rekao je Levin, misleći na četvrti severnog Menhetna, poput Harlema, koje su slabije pokrivene telefonskim i internet mrežama.

portalanalitika.me / nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments