Претрага
Претрага
Close this search box.

KRAJ TROPSKOG TALASA SE NE NAZIRE Srbija danas gori na 40+ i to na samom početku leta, a od nagle promene koja stiže za vikend BIĆE NAM JOŠ GORE!

Foto: AP Photo/Manu Fernandez

U Srbiji je već nekoliko dana kao u pustinji, temperature su tropske, vazduh je zamućen česticama peska iz Sahare, i čini se da ni najava pada temperature posle pika toplotnog talasa neće doneti preveliko osveženje.

Iako su se mnogi već iscrpeli od nekoliko uzastopnih dana užarenog vazduha, toplotni talas od 5 dana već na početku ovog leta, bez obzira na nastavak koji sledi, biće znatno kraći od ranijih rekordnih uzastopnih dana sa maksimalnom temperaturom od preko 30 stepeni.

U avgustu 2019. godine, od početka tog meseca imali smo 21 tropski dan i 13 tropskih noći sa prosečnom maksimalnom temperaturom od 31,8 stepeni. Na prvi pogled pakleno, nikad toplije, ali statistika ipak govori drugačije. Istina, avgust 2018. je bio nešto hladniji (31,5), ali je pravog „kuvanja“ bilo 2017. sa prosekom maksimalne temperature od 33,3 stepena!

Za one koji su zaboravili avgust 2017, podsetimo: tada smo imali 24 tropska dana i čak 15 u kojima je maksimalna temperatura bila 35 i više stepeni. U nekoliko navrata čak i preko 40. podeoka, dok je ovog leta najtopliji bio 12. avgust sa „samo“ 37,5 stepeni.

Šta nas čeka za vikend

– U subotu i nedelju, 22. i 23. juna na teritoriji Srbije nestabilno sa pljuskovimagrmljavinom, lokalno velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom i jakim i olujnim vetrom u zoni najintenzivnijih pljuskova, i to sutra sa najvećom verovatnoćom u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, a u nedelju u centralnim, južnim i istočnim krajevima – navodi se u upozorenju RHMZ.

U istom upozorenju RHMZ podseća se i na izražen toplotni talas koji je na snazi u našoj zemlji.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага