Претрага
Претрага
Close this search box.

Krajem januara, na nebu će se videti prizor kakvog nije bilo 50.000 godina (VIDEO)

Foto: EPA/Peter Komka

Nedavno otkrivena kometa C/2022 E3, približiće se narednih nedelja Suncu, prvi put nakon 50.000 godina i možda će biti vidljiva golim okom krajem januara.

Malena kometa sastavljena od stenja i leda, promera oko 1 km, otkrivena je u martu 2022. programom Zwicky Transient Facility (ZTF) koji se koristi teleskopom Samuel-Osćin u Opservatoriji Palomar u Kaliforniji. Otkrivena je dok je prolazila orbitom Jupitera, a sada se kreće prema Suncu i postići će svoj perihel, svoju tačku najbližu Suncu 12. januara, prema proračunima astronoma.

Kada se kometa približi Suncu, led u njegovom jezgru topi se i prelazi u dug veo prašine koji reflektuje Sunčevu svetlost. Taj blistavi veo trebalo bi da može da se posmatra sa Zemlje. Kometa će najviše zablistati ‘kada bude najbliže Zemlji’, kaže Tomas Prins, profesor fizike na Tehnološkom institutu Kalifornije koji radi za program ZTF.

Pojava će ipak biti manje spektakularna nego pri prolasku komete Hale-Bopp 1997., ili Neowise 2020. koje su mnogo veće. Posmatranje će biti moguće dobrim teleskopom, a možda čak i golim okom tokom jednog dela noći, ako ne bude previše mesečine.

Očekuje se da će najbolja prilika biti vikend 21. i 22. januara i nedelja koja sledi nakon toga. U tom razdoblju kometa će proći između Malog i Velikog medveda pre nego što utone u južnu hemisferu.

Ledeni posetilac poslednji je put bio tako blizu Suncu pre nekih 50.000 godina, prema proračunima astronoma. Njegov skorašnji dolazak biće naučnicima prilika da bolja razumeju sastav komete, posebno zahvaljujući svemirskom teleskopu Džejms Veb.

b92

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага