Претрага
Претрага
Close this search box.

Kreirajte vlasitu priču jezikom simbola: Izložba “Dunav od iskona” u Eđšegu ovog petka

Foto: Ranko Vukeljić

Evropska prestonica kulture šalje otvoren poziv građanima da učestvuju u priči koju vide ispred sebe kroz jezik simbola, a sve to donosi izložba „Dunav od iskona“. Umetnik Ranko Vukeljić od 1. jula do 8. avgusta u Kulturnoj stanici Eđšeg približiće publici svoj poetsko-realistični izraz kroz postavku svoje izložbe.

Na svečanom otvaranju izložbe „Dunav od iskona“, u petak 1. jula u 19.00 časova održaće se i  nastup pijaniste Mirka Jorgovića koji će izvesti delo „Neoplantika” Milutina Popovića Zahara.

Tema je vezana za legendu o dvoje mladih, nesrećno zaljubljenih, koji skončavaju svoje živote u Dunavu, ispod Petrovaradina. Kompletno delo je izvođeno u sklopu šireg opusa od strane filharmonijskog orkestra Boljšoj teatra u ceremoniji otvaranja Omladinskih olimpijskih igara u Moskvi 1998. godine, a ovom prilikom posetioci otvaranja izložbe uživaće u dvanaestominutnom muzičkom programu.

Foto: EPK V.Velickovic

Slikar Ranko Vukeljić rođen je u Srbiji, ali je obrazovanje stekao u Australiji gde je ostvario i veći deo svoje dosadašnje karijere. Nakon dvadeset dve godine vratio se u zemlju gde poslednjih godina stvara i izlaže u Srbiji.

Njegov rad ne prati trendove već prikazuje običaje i navike naroda kom pripada. Kvalitet slikarske veštine i jedinstvenost izraza daje mu potpunu slobodu u svom stvaralaštvu. Ranko Vukeljić, jezikom simbola, nagoveštava učešće posetioca njegovih izložbi u kreaciji vlastite priče. Od svog povratka u Srbiju Ranko Vukeljić imao je samostalne izložbe širom države u gradovima kao što su Novi Sad, Beograd, Sombor, Sremska Mitrovica, Vršac i Bela Crkva.

Kulturna stanica Eđšeg deo je mreže kulturnih stanica u Novom Sadu, koje obuhvataju revitalizovane i nove kulturne prostore širom grada i u njegovoj okolini, nastale u okviru projekta Evropske prestonice kulture.

Detaljan program Kulturnih stanica možete pronaći na sajtu kulturnestanice.rs.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti