Krijumčare „Luj Viton“ torbe od 1.300 evra i violine iz 19.veka – Carinici na Horgošu i Kelebiji imali pune ruke posla tokom leta, otkriveno preko 80 različitih prekršaja

Foto: Uprava carina Horgoš / Uprava Carina
Violine iz 19. veka, „luj viton torbice“ od 1.300 evra, uređaji za bitkoine – samo su neki od zaplenjenih predmeta na prelazima Horgoš i Kelebija tokom letnje sezone, dok je zadržano i nešto više od 375.000 evra.
Od početka letnje sezone do sada na ova dva prelaza otkriveno preko 80 različitih prekršaja.

U patikama skrivaju novac

Mnogo njih bilo je u vezi sa neprijavljenim novcem koji putnici nose sa sobom u iznosima većim od zakonski propisanih 10.000 evra.

Carinici svakodnevno otkrivaju čitave svežnjeve novčanica na svim mogućim i nemogućim mestima. Tako su i 21. avgusta 2022. godine na prelazu Horgoš, kesu sa 55.000 evra pronašli u unutrašnjosti patika spakovanih u prtljag. Zabeležen je i nesvakidašnji pokušaj putnika-pešaka da preko granice ilegalno prenese osam miliona mađarskih forinti, što je 20.000 evra.

– U Upravi carina, pa samim tim i u Carinarnici Subotica unapred se temeljno pripremamo za svaku „vanrednu situaciju“, što letnja sezona svakako jeste. To se pre svega odnosi na efikasnu organizaciju i primenu procedura, kako bi svi oni koji putuju, bilo da ulaze, izlaze ili samo tranzitiraju kroz našu zemlju, što brže obavili carinsku kontrolu i što manje vremena proveli na granici – priča za „Blic“ upravnik Carinarnice Subotica Robert Balko Mačai.

Broj otkrivenih carinskih prekršaja je na nivou prošlogodišnjeg tromesečja, ali je njihova ukupna vrednost daleko viša i iznosi preko 570.000 evra, dodaje.

– Broj deviznih prekršaja je nešto veći u poređenju sa istim periodom 2021. godine, a zadržano je nešto više od 375.000 evra. Primera radi, samo tokom jednog dana u julu na Horgošu su zabeležena tri slučaja neprijavljivanja deviza, kada je zaplenjeno oko 100.000 evra – priseća se Balko Mač

Ovu sezonu obeležio je i jedan neobičan pokušaj krijumčarenja. Na početku sezone na Horgošu carinici su otkrili 12 violina, među kojima je najstarija iz 1872. godine.

Foto: Uprava carine

– U torbi prepunoj violina, navodnoj „pošiljci“ u jednom kombiju, našla su se i tri instrumenta iz 1872, 1936. i 1948. godine, koji pored materijalne imaju i antikvitetnu vrednost. To što je vozač tvrdio da nije znao šta je sadržina pošiljke koju je primio na prevoz do Frankfurta, nije ga amnestiralo odgovornosti, jer su upravo vozači odgovorni za robu koju preuzimaju na prevoz – ističe Balko Mačai.

Krijumčari su ustremili i na modernu tehnologiju – u julu na Horgošu pronađeno je devet uređaja za proizvodnju kriptovalute bitkoin i 500 uložaka za elektronske cigarete. Vrednost otkrivene neprijavljene robe procenjena je na gotovo četiri miliona dinara, a kako ta vrednost prelazi jednu trećinu vrednosti vozila, oduzet je i automobil vredan 5 miliona dinara, čime se ukupna vrednost prekršaja popela na 9 miliona.

„Luj viton“, krpice i satovi

Naravno, firmirana garderoba je nezaobilazna kada je reč o “šverc-komercu”. Uhvaćena je vredna pošiljka, teška nešto više od milion dinara. Bilo je tu i patika, cipela, papuča, ali dosta brendiranih dečijih stvari. Po pojedinačnoj vrednosti izdvajaju se tri torbice marke „luj viton“ od kojih svaka košta po 1.300 evra, kao i dva para patika iste marke čija je vrednost 750 evra po paru.

Carinici pamte i slučaj kada su ispod ćebeta u automobilu pronašli čitavu kolekciju muških i ženskih ručnih satova najrazličitijih marki vrednu oko 700.000 dinara.

Preko 2,7 milona putnika

Slike gužva sa Horgoša i Kelebije koje smo videli ovog leta ne čude kada se pogleda broj putnika koji su se tu zatekli tokom juna, jula i avgusta – više od 2,7 miliona putnika, što je neznatno manje nego u istom periodu prošle godine.

Ipak, uspostavljanje balansa između brzine protoka putnika i robe i dobre kontrole i bezbednosti granice, što u okolnostima kada je ogroman pritisak putnika, nije nimalo lak zadatak za granične službe. Uz to, Horgoš, naš najveći prelaz ka Mađarskoj, sve vreme u rekonstrukciji, dodao je upravnik subotičke carinarnice.

Detaljne informacije za putnike

Upravnik Carinarnice Subotica podseća da se detaljne informacije o važećim propisima u putničkom prometu nalaze na sajtu Uprave carina, na stranici „Putnici“. Osim toga, carinici tokom sezone i praznika na svim frekventnijim prelazima dele „Vodiče za putnike“ – brošure koje takođe sadrže njihova prava i obaveze.

– Sume iznad 10.000 evra se moraju prijaviti na granici i to putnici znaju, jer najveći broj njih dolazi upravo iz zapadnoevropskih zemalja, gde je taj propis takođe na snazi. Procedura je jednostavna i zaista ne traje dugo – objašnjava naš sagovornik.

blic.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti