Претрага
Претрага
Close this search box.

KRSTITE SE KAD PROLAZITE PORED CRKVE? Evo odgovora da li je to hrišćanski čin

Foto: Vikipedija

Sve češće možemo da primetimo ljude se krste kada prolaze pored crkve, naročito u gradskom prevozu.

Neki smatraju da ova radnja nema nikakve veze sa verom i povezivanjem sa Bogom, i čak je vide kao primitivizam, dok drugi u ovom činu prepoznaju izraz poštovanja prema svetinji i veri.

Nameće se i pitanje da li je reč o običnom pomodarstvu ili pravom hrišćanskom činu.

– Smatram da je takav čin apsolutno hrišćanski. Onaj ko oseti potrebu da se na taj način, makar i samo na trenutak približi Bogu, ne čini ništa loše. Krst ima dve “linije”. Horizontalna i vertikalna linija predstavljaju ljubav i simbolizuju ljubav prema Bogu – objasnio je jednom prilikom sveštenik Saša Đurđević za Dnevno.

Sociolog Ratko Božović smatra da ovaj čin jedna vrsta neverbalne komunikacije, navike i mehaničke reakcije.

– Mišljenja sam da je to jedna forma navike ili mehanička reakcija. Mladi to ranije nisu radili, a sada ih masovno vidimo kako se krste na javnom mestu. To su sigurno videli od starijih. Međutim, smatram da kod pojedinaca sve to polazi od unutrašnjeg zbivanja. Mnogi ljubav prema Bogu ispoljavaju na taj način. To je neka vrsta empatije, osećajnosti, emocije… Dakle, kod nekih je manir, a kod drugih je unutrašnji osećaj – objašnjava sociolog.

Iako su mišljenja građana o osobama koje se krste prolazeći u blizini crkve podeljena, činjenica je da je reč o individualnom činu koji nikoga ne ugrožava, te nikome ne bi trebalo ni da smeta.

Kurir.rs/Dnevno/Nportal

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
rex dex
19.09.2022 10:42

Kad vidim nekog da se tako krsti mene bude sramota u ime tih ljudi koji to rade.
Naravno da je svesteniku to normalno. Svako voli da se njegova roba prodaje.
Za mene je crkva zgrada, a Bog je na nebu i treba da smo povezani sa njim u svakom trenuku i da zivimo zivot u skladu sa bozijim zakonima bilo da smo hriscani, musimani ili nesto trece jer je Bog jedan i voli podjednako svakog od nas.

Gost
Perica
22.09.2022 13:08
Odgovori  rex dex

Ako se neko prekrsti pored crkve ne razumem koju to robu kupuje od svestenika… Crkva je svetinja i treba postovati taj sveti dom,u zgradi se zivi a u crkvi (svetinji)se moli bogu

Povezane vesti