Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Još jedan važan objekat u Sremskim Karlovcima očekuje novo ruho. U pitanju je zdanje iz  1790. godine, kuća osnivača Karlovačke gimnazije Dimitrija Sabova. 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Jedna od najlepših kuća u Sremskim Karlovcima pripadala je Dimitriju Anastasijeviću Sabovu. Da je u to vreme postojala lista najbogatijih zanatlija Srbije, on bi svakako spadao u prvih deset.

Sabov je bio krojač i putujući trgovac, a ekonomski uspon doživljava obilazeći razne vašare, gde je prodavao svoje krojačke proizvode. Međutim, Sabov je s vremenom počeo da koristi i potencijal vina, pa je na vašare nosio i burad. Povezao se sa krčmarima i napravio imperiju od prodaje karlovačkog vina.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Privatni život Dimitrija Anastasijevića nije bio ispunjen mirom. Imao je desetoro dece, ali sva su u ranim godinama života umrla. Usvojio je dečaka Matiju, a od novca koji je tokom života zaradio odlučio je da školuje decu.

-Tada je osnivanje škola bilo jedno od najvećih prioriteta srpskog društva. On je sve svoje bogatstvo koje je imao zaveštao za osnivanje Karlovačke gimnazije. Nama je velika čast da na 230 godina od osnivanja ove gimnazije rekonstruišemo njegov dom kao simbolični način da se odužimo jedno od najvećih zadužbinara našeg mesta- rekao je za NS Uživo Aleksandar Saša Stojkečić, predsednik opštine Sremski Karlovci.

Aleksandar Saša Stojkečić najavio je rekonstrukciju jedne od najlepših kuća u Sremskim Karlovcima; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Karlovačka gimnazija je na svom početku bila mnogo manja od sadašnje. Svoj današnji izgled dobija na stogodišnjicu od osnivanja. Kroz njene hodnike prošlo je mnogo znamenitih ličnosti Srbije, poput Branka Radičevića i Vase Stajića.

-Kuća je bogata dekorativnim elementima. Krase je metalne zaštitne ograde na prozorima, koje joj daju posebnu čar. Rekonstrukcija ove kuće je složen poduhvat, koji zahteva i brojne konzervatore, umetnike, gipsare koji mogu da rekonstruišu ukrase- naglasio je Stojkečić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Pred opštinom je raspisivanje tendera za izvođače i po njegovom završetku može se očekivati izvođenje radova.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments