Претрага
Претрага
Close this search box.

KUĆA U KOJOJ SE NEKADA NALAZIO PRVI NOVOSADSKI MEKDONALDS KRIJE BOGATU ISTORIJU, A U NJOJ SE SVOJEVREMENO DOGODILO I UBISTVO (FOTO/VIDEO)

Foto: Gradske info
Jednospratna zgrada, poznata pod imenom „Hadžićeva kuća“ izgrađena sredinom 18. veka na novosadskom Trgu slobode, sa osnovom u obliku ćiriličnog slova „P“, a ime autora ovog objekta nije ostalo sačuvano do današnjih dana.

Ono što se zna je da su tu kuću od Jermenina Josifa Minasa kupili Baron general Jeronim Ljubibratić i njegova supruga Eufemija, i da je kasnije, posle bračnog spora, kuća pripala Eufemiji.

Nakon tragične sudbine koju je Eufemija u svojoj osamdesetoj godini doživela, kada su je opljačkali i ubili razbojnici, a pošto ona nije imala naslednika, kuća je pripala gradu.

Grad je kuću 1837. godine prodao Jovanu Hadžiću, jednom od osnivača i prvom predsedniku Matice srpske, koji je 1841. godine izvršio adaptaciju i dogradnju kuće. Tada je ova zgrada dobila svoj današnji izgled, u stilu klasicizma.

Nakon Hadžićeve smrti zgrada je promenila više vlasnika.

Foto: Gradske info
Na sredini ulične fasade „Hadžićeve kuće“ nalazi se rizalit, nadvišen velikim trougaonim timpanonom, čijom se širinom pruza balkon sa ogradom od kovanog gvožđa.

Na fasadi je devet verikala otvora, simetrično raspoređenih, sa centralnim kolskim ulazom. Otvori na spratu uokvireni su profilisanim malterskim ramovima, nadvišenim arhitravnim frontonima na vitičastim konzolama.

Lokali u prizemlju su sa dubokim sfernim i koritastim svodovima, a kolski ulaz sa kasetiranim plitkim segmentnim svodom.

Početkom 20. veka, u dvorištu „Hadžićeve kuće“, u zgradi koja je izgrađena upravo u tu svrhu, otovren je Bioskop Apolo. Plan za ovu zgradu uradile su budimpeštanske arhitekate, za naručioce posla deoničarsko društvo „Apolo projektograf“.

Nepunu deceniju po otvaranju bioskopa, novi vlasnici zdanja postala su braća Černai, koji su od „Apolo projektograf“-a 1918. kupili bioskop i zgradu. Oni su stalno proširivali zdanje, a u tim svojim aktivnostima nastojali su da ulazni portal dobije antički izgled.

Godine 1993. završena je nadogradnje „Hadžićeve kuće“, kako bi se estetski nadomestila praznina koja je nastala na Pozorišnom trgu, kada je za potrebe izgradnje zgrade SNP-a porušen veliki broj objekata nekadašnje Male jevrejske ulice.

Tom prilikom enterijer „Hadžićeve kuće“ je radikalno izmenjen, da bi sa modernim dograđenim delom bila stvorena jedna celina, po projektu arhitekte Slavka Županskog i to je objekat kakav danas znamo kao „Apolo centar“. Inače, isti arhitekta je projektovao i zgradu Poštanske štedionice, koja se nalazi na suprotnom kraju Pozorišnog trga.

Obejkat je namenjen za različite sadržaje, od trgovačkih i ugostiteljskih, kulturnih i umetničkih kao i čisto poslovnih.

U ovom prostoru su smešteni redakcija i TV studio gradske televizije Novosadska TV, a dugo godina je u lokalu u prizemlju radio „Gril 13″, jedan od restorana Društveno hotelsko turističko ugostiteljskog preduzeća „Sloboda“, da bi ga 1995. godine zamenio restoran brze hrane Makdonalds.

Danas su u ovom lokalu prostorije Turističke organizacije Novog Sada.

gradskeinfo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti