Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Pred Opštinom Sremski Karlovci nalazi se zadatak da se staro gradsko jezgro, koje je u zoni kulturno-istorijske zaštite, obnovi i zadrži svoj romantični izgled obnovljanjem fasada.

-Objekat kuće Simjonović Čokić, koji je podignut negde oko 1790. godine, nažalost ne znamo tačnu godinu, ali znamo da je podignut pre zgrade Magistrata koja je počela da se gradi 1814. godine- rekao je za NS Uživo predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Saša Stojkečić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Zgrada pripada baroknom stilu, a od velike je važnosti za istoriju Sremskih Karlovaca jer je bila stecište brojnih znamenitih ličnosti početkom 20. veka. Porodica Simjonović Čokić bila je porodica pravnika, ali su bili i predsednici opštine Sremski Karlovci. Poslednji izdanak te porodice, Teodora Petrović, je zabeležila brojne detalje da su u njoj u više navrata boravili Uroš Predić, Jovan Jovanović Zmaj, kao i Vuk Stefanović Karadžić.

-Vuk Karadžić je u više navrata boravio u Karlovcima, prvi put je bio između 1805. i 1806. godine. On je u najstarijoj srpskoj gimnaziji želeo da potraži znanje i uči, ali zbog političkih okolnosti, rukovodstvo škole nije želelo da dovede u pitanje gimnaziju dajući ljudima iz ustaničke Srbije da se ovde školuju. Vuk je tada važio za pisara vožda Karađorđa i drugih uglednijih ljudi- nastavio je Stojkečić.

Vuk Stefanović Karadžić je bio samouk, ali je želeo da se školuje u gimnaziji u Sremskim Karlovcima; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Nakon boravka u Karlovcima, Vuk se vraća u Centralnu Srbiju, te je kasnije kao afirmisani intelektualac više puta boravio u Karlovcima.

Ovaj objekat ima svoje naslednike, koji godinama ne žive u njoj, od kada je nesrećnim slučajem u njoj buknuo požar. Osim ove kuće, radiće se fasada i na kući Dimitrija Anastasijevića Sabova, osnivača Karlovačke gimnazije, ali radiće se još 19 fasada. Trenutno se vrši rekonstrukcija Patrijaršijskog dvora, dok je rekonstrukcija Saborne crkve pri kraju.

-Za jedno 3,4 godine ćemo uspeti da Karlovcima vratimo onaj stari sjaj i da ga što bolje reprezentujemo da naši stanovnici budu ponosni- istakao je Stojkečić.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments