Kuda na izlet: Bojčinska šuma i nautičko selo “Biser”

Foto: vojvodinauzivo.rs
Za jednodnevni izlet ili dan u prirodi veoma su interesantna dva beogradska izletišta, udaljena svega 7 km jedno od drugog – Bojčinska šuma u selu Progar i Nautičko selo “Biser” u Boljevcima.

Nekada je bila, a svi su izgledi da će Bojčinska šuma ponovo postati vrlo popularno i jedno od najposećenijih izletišta oko Beograda.

Kroz šumu, koja zauzima prostor od 672 hektara, prolazi više neuređenih staza, ali postoje i trim i biciklističke staze. Trim staza je dužine oko 2 kilometra sa 16 prepreka za vežbe i rekreaciju. Osim u sportskim aktivnostima, pravo je zadovoljstvo šetnja Bojčinskom šumom koja je pogodna za pravi mali odmor u Beogradu. Pravo uživanje na čistom vazduhu, bez obzira na godišnje doba.

Kako bi obogatili turističku ponudu izgrađena je letnja pozornica za kulturne manifestacije. Na njoj se od proleća do jeseni, uglavnom vikendom tokom manifestacije „Bojčinsko kulturno leto“, izvodi raznovrsni umetnički programi. Ovim potezom turizam u Surčinu dobija potpunu novu dimenziju i preko potrebnu dinamičnost od proleća do jeseni.

Foto: vojvodinauzivo.rs

Prilikom obilaska Bojčinske šume može se posetiti ergela konjičkog kluba „Bojčin“, jahati na lipicanerima, a posebnu atrakciju predstavlja vožnja fijakerom kroz šumu.

Sama šuma je jedna od mnogih ravničarskih, sremskih, prepuna lekovitog bilja, cveća, gljiva i divljači. Što se tiče drvnih vrsta preovlađuje hrast, grab i lipa, a ima i dosta topole,drena i gloga. Priroda Beograda ovde je baš izdašna pa u proleće ima dosta divljih jagoda. Od lekovitog bilja se može naći plućnjak, jagorčevina, matičnjak i kantarion.

Foto: vojvodinauzivo.rs

Blizu su i restorani kao što su Bojčinska koleba ili restoran u Salašu Stremen. Koleba je etno restoran napravljen na početku šume u stilu sremačkih svinjskih kuća, pokrivenih trskom. Autentični ambijent vas čeka u tradicionalnoj sremačkoj kuhinji, a četvrtkom i za dane vikenda tamburaški orkestar zabavlja posetioce. Stolovi se u baštu iznose tokom toplih dana.

Prvo nautičko selo u Beogradu je izgrađeno na teritoriji opštine Surčin, u mestu Boljevci. Ovaj kompleks zamišljen je kao turistički kompleks sa centralno postavljenim splav kućicama. Predstavlja idealno mesto za vikend odmor izletnika koji vole vodu i izletišta Beograda, naročito ona koja se nalaze u blizini.

Kompleks se sastoji od 15 kućica na vodi koje sa svim pratećim sadržajem za duži boravak na reci. Kućice su opremljene, tako da mogu biti lepo mesto za mini odmor ljubitelja reke, lovaca i ribolovaca. Pored uživanja u mirnoći Save posetioci mogu uživati i u šumama i poljima Srema i Beograda.

Foto: vojvodinauzivo.rs

Nautičko selo “Biser” inače pripada Javnom preduzeću za sport i rekreaciju Opštine Surčin, i na njihovom sajtu možete pronaći više informacija.

Uz noćenje se dobija doručak u restoranu „Savska terasa“ koji se nalazi u sklopu Nautičkog sela, tu možete naravno i da ručate i večerate, a hrana je vrlo ukusna. Preporučujem riblju čorbu koja je izvrsna. Osoblje celog kompleksa kao i restorana je veoma ljubazno, i generalno usluga zaslužuje svaku pohvalu.

Ovde i u okolini je razvijen turizam na selu sa konjičkim klubovima, ergelama, salašima, etno kućama, ribnjacima i crkvama. Vrlo blizu su i Obedska bara, čuvena Tarzan plaža na Progarskoj adi, a možete i svratiti na kotilić u čuvenu restoran čardu „Kod Pere Babuške“.

Ukoliko vam se ovde svidi možete prespavati u nekoj od Bojčinskih brvnara ili u nekoj od kućica na Savi u nautičkom selu „Biser“.

vojvodinauzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti