Te 1982. novosadski biznismeni braća Mile, Rade i Branko Stošljević iz Veternika, uveli su novi pojam u svet ugostiteljstva, naziv RESTOTEKA, odnosno mešavinu restorana i diskoteke.

Sada već kultna restoteka Točak, otvorena je na adresi Reljkovićeva 39 u Petrovaradinu, tada je to bio najveći privatni restoran u Vojvodini. Braća Stošljevič preuredila su već postojeći restoran Točak i dala mu novu namenu.

Prvobitni Točak ime je dobio zato što se nalazio na tada jedinom putu Novi Sad-Beograd, a vlasnik tog restorana bio je čuveni Pavle Galić poznatiji kao Paja Točak. Prvi restoran je radio u periodu od 1967. do 1974. godine.

Diskoteka, restoran i picerija Mileta Pice

Restoteka Točak bila je jedinstvena na prostoru tadašnje Jugoslavije, ali i šire. Pod istim krovom obuhvatala je restoran sa 30 mesta, diskoteku i piceriju.

Mile Stošljević, jedan od trojice braće koji su držali restoteku, otvorio je prvu piceriju još 1975. godine, a Novosađanima je baš zbog toga ostao i do danas poznat kao Mile Pica.

Mile Pica (Objektiv24)

Prva novosadska picerija

Ta prva picerija nalazila se na Žitnom trgu, a list Dnevnik svedoči da su se tada stvarali redovi građana koji su čekali da probaju tu tada njima nepoznatu italijansku poslasticu bezobraznog imena. 

Prvi pica majstor u ovoj piceriji bio je Miša Slovak, a zanimljivo je da su se od pića služili samo sokovi, jer je objekat bio registrovan kao poslastičarnica.

Prva picerija u tadašnjoj Jugoslaviji otvorena je u Opatiji nešto ranije. Druga picerija u gradu otvorena je već 1976. godine.

Mile se prošle godine vratio svom starom poslu, i otvorio piceriju Garden u Ulici Vase Stajića

Poznate Jugoslovenske zvezde u Točku

Prva muzička zvezda koja je nastupila u Točku, je tada mega popularna Lepa Brena sa orkestrom Slatki Greh.

Nakon nje nizali su se Magazin, Zdravko Čolić, Neda Ukraden, Haris Džinović, Riblja Čorba, Prljavo kazalište, Doris Dragović, Arsen Dedić, Zafir Hadžimanov, Đorđe Balašević, Željko Bebek i mnogi drugi.

Period posle 1990. godine, narodna muzika, promena imena i podmetnuti požar

Diskoteka je prestala sa radom pred ratove i raspad SFRJ, a 1990. godine Mile Pica počeo je rekonstrukciju koja nikada nije završena pa je diskoteka dugo bila prazna.

Klub Rusija

Biznismen Rajica Panić 2005. godine preuzeo je diskoteku i nazvao je “Klub Rusija”, a navodno je trebala da promoviše ruske običaje i odnose između srpskog i ruskog naroda, pisao je te godine RTV.

Međutim namena lokala bila je totalno drugačija, ubrzo je to postalo mesto na kome se pušta narodna muzika do ranih jutranjih časova, a menadžerka lokala bila je Jelena Provči, koja je kasnije postala jedna od prvih rijaliti učesnika u popularnom “Velikom Bratu” koji se emitovao na TV B92.

Jelena Provči (Privatna arhiva)

Podmetnuti požar

Početkom 2009. godine požar je u potpunosti progutao diskoteku, a tada je novosadska policija izjavila da je požar podemtnut.

Novosti su tada prenele intervju sa Rajicom Panićem

“Zovu me na mobilni telefon, šalju poruke. Kažu da će me ubiti i da me ni policija ne može zaštititi. Ja imam ideju ko bi to mogao da bude, ali u interesu istrage ne želim da pominjem nikakva imena. Ostavljam policiji da radi svoj posao” – kaže Panić.

Policija je saopštila da je požar izazvala nepoznata osoba koja je unutrašnjost lokala polila benzinom i zapalila. Pre toga piroman je obio vrata na zadnjem ulazu u zgradu.

S druge strane, pojavile su se i spekulacije da je požar namerno podmetnut kako bi se naplatilo osiguranje. Menadžer ”Rusije” potvrdio je da diskoteka ima polisu u osiguravajućem zavodu ”DDOR Novi Sad”, ali da je ipak bio iznenađen kad je čuo za požar.

“Osigurao sam se kada sam počeo da dobijam učestale pretnje. Video sam da je vrag odneo šalu. Valjda me je sam Bog pogledao, pa sam uspeo da to obavim na vreme. To je jedina sreća u nesreći – ističe Panić, koji osim ”Rusije”, vodi i restoran ”Pogled”.

Ulaz u njegov lokal sada je zapečaćen policijskom trakom, i nemoguće je ući unutra. Na tom mestu nekada je bila najpoznatija diskoteka u Vojvodini i prethodnih godina bilo je nekoliko (neuspelih) pokušaja da ponovo zasija starim sjajem. Istovremeno gradom je kružila nepotvrđena priča da su neki ljudi iz novosadskog podzemlja dali ”zavet” da će, ukoliko ponovo proradi, ”Točak” biti spaljen do temelja. – Pisale su tada Novosti.

Danas je diskoteka Točak napuštena i zarasla u korov

POGLEDAJTE GALERIJU:

Autor: nsuzivo.rs
Izvor: Vladimir Vrgović, Novi Sad 1970-1990

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments