Ove godine Ekslibris društvo Vojvodine proslavlja dvadeset godina postojanja, a tim povodom organizovana je retrospektivna izložba.

Svečano otvaranje izložbe „Ekslibris u Novom Sadu“ i promocija knjige „Vlasnici ekslibrisa u Srbiji“ autora Dušana Salatića u petak, 15. decembra 2017. u 20 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Kako javljaju iz Kulturnog centra, na izložbi možete videti ekslibrise ne samo naših znamenitih grafičara, već i svetski poznatih grafičara koji su učestvovali na međunarodnim izložbama ekslibrisa koje je Ekslibris društvo Vojvodine organizovalo proteklih godina.

Biće predstavljena i knjiga „Vlasnici ekslibrisa u Srbiji“ autora Dušana Salatića. U njoj nas autor znalački upoznaje sa osnovnim elementima koji čine ekslibris, vrstama ekslibrisa, stručno-naučnim podacima o poreklu i načinu izrade ekslibrisa, sa posebnim osvrtom na istoriju ekslibrisa kod Srba. Dokumentarnu, autentičnu vrednost ove knjige čini preko 250 ilustracija – ekslibrisa. Knjiga je izdata uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Autori postavke, likovna umetnica Olgica Stefanović i predsednik Ekslibris društva Vojvodine Dušan Salatić, ističu da je ova reprezentativna izložba prilika da naši sugrađani po prvi put na jednom mestu vide ekslibrise znamenitih ličnosti i institucija Novog Sada što im omogućuje da iz drugog ugla sagledaju njihov odnos prema knjizi, kulturi i umetnosti, doba u kojem su živeli, kulturološke i i umetničke osobenosti njihovih ekslibrisa i umetnika koji su ih oblikovali i izrađivali.

 

Foto: Instagram

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments