Sveden na meru otužne palanke slavne prošlosti. Takav je bio Novi Sad početkom 2012. godine – devastirane privrede, bez investitora, sa javnim sektorom pred kolapsom i bankrotom, uz nedostatak kulturne scene uopšte.

Komunalni haos je bio svakodnevnica, pola grada je u 21. veku bilo bez kanalizacione mreže, a goruća pitanja su gurana pod tepih.

Takav grad je zatekao Miloš Vučević, preuzimajući nezahvalnu ulogu gradonačelnika, prvog čoveka potonule lađe.

Simbolički gledano, njegov uspeh staje u tri slike

Gradsku bolnicu, koja se čekala više od pola veka, novu zgradu Muzičke škole koja je na stendbaju bila decenijama i nove vrtiće koji isto toliko nisu građeni.

 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Šire gledano – u veoma kratkom roku rešio je haos u javnom sektoru, pa su preduzeća od katanca stigla do plusa. Omogućio je i doveo veliki broj stranih investitora i to iz Nemačke, SAD, Japana, Švajcarske, otvarajući na hiljade radnih mesta za porodice i različite profile radnika, od manuelaca do inžinjera i programera. Za par meseci uradio je ono što je u “žutoj eri” bilo nezamislivo.

Asfalt, kanalizacija i komunalno uređenje stigli su u sva prigradska mesta, koji su pre Vučevića imali samo niz lažnih obećanja koje niko nije ni tumačio ozbiljno. Istovremeno, nikli su četiri nova bulevara i grade se novi mostovi.

 

Foto: Aleksandar Vasilić

Povrh svega, gradska kasa je najpunija u istoriji, a grad je poneo titulu Evropske prestonice kulture, i isto to priznanje u omladinskoj kategoriji.

 

mod.gov.rs

Nijedna afera za tri mandata ne može se vezati uz njegovo ime, a spisak uspeha je mnogo duži.

Ne treba sumnjati da iza lažnih i monstruoznih napada na najuspešnijeg gradonačelnika u istoriji Novog Sada stoje ljubomora, zavist i pre svega strah da će podjednako uspešan biti na mestu premijera, pozicije za koju slovi kao najobizljniji kandidat.

Ipak, dela uvek govore više od laži.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments