Likovni krug: Epicentar umetničke scene na Petrovaradinskoj tvrđavi

Foto: nsuzivo.rs
Likovni krug naziv je za jednu od najvećih neformalnih kolonija umetnika, ne samo u Evropi, već u čitavom svetu. Njeno središte nalazi se na monumentalnoj tvrđavi koja dominira horizontom grada.

Zbog toga možemo reći da je Petrovaradinska tvrđava posebno mesto koje čini srce umetničke scene.

Likovni krug je jedinstveno stvaralačko okruženje smešteno unutar zidina Petrovaradinske tvrđave.

Ovo magično mesto već više od pedeset godina okuplja oko stotinu umetnika iz različitih disciplina i pruža im inspiraciju i podršku u njihovom stvaralaštvu.

Unutar tvrđave nalaze se ateljei mnogih umetnika, od slikara i vajara do fotografa i performera.

Likovni krug postao je sinonim za kulturnu raznolikost i inovativnost.

Ipak ova kolonija umetnika nije samo mesto za stvaranje umetnosti, već je i centar edukacije i promocije kulturnog nasleđa.

Kroz razne radionice, predavanja i izložbe, Likovni krug pruža mogućnost lokalnoj zajednici da se upozna sa različitim umetničkim izrazima i da se ohrabri u sopstvenom stvaralaštvu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na taj način umetnost postaje pristupačna i razumljiva svima, bez obzira na prethodno iskustvo ili obrazovanje.

Osim toga, Likovni krug je i mesto okupljanja za ljubitelje umetnosti, turiste i posetioce koji žele da dožive autentičnu kulturnu scenu Novog Sada.

Uz otvorene ateljee, performanse na otvorenom i jedinstvenu atmosferu tvrđave, posetioci mogu da uživaju u jedinstvenom doživljaju umetnosti. Naravno, poseten su moguće samo uz prethodan dogovor sa umetnicima.

Kroz Likovni krug, Petrovaradinska tvrđava u Novom Sadu nije samo istorijski spomenik, već i mesto gde umetnost spaja prošlost sa sadašnjošću.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti