Претрага
Претрага
Close this search box.

LIMAN 2 – NAJPOPULARNIJA GRADSKA ČETVRT ZA ŽIVOT: Veoma blizu univerzitetskog kampusa, SPENS-a, tržnog centra „Promenada“, Bulevara oslobođenja i centra grada(FOTO)

Foto: Gradske info/Arhiva/Ilustracija
Liman 2 je deo grada koji predstavlja jedan od četiri Limana, ali onaj najtraženiji.
Gradska četvrt Liman 2 je veoma blizu univerzitetskog kampusa, SPENS-a, tržnog centra „Promenada“, Bulevara oslobođenja i centra grada. Blizina svih bitnijih lokacija u gradu, ušuškanost u zelenilu, kao i to što se ovde nalaze već neke dobra mesta poput plaže Štrand, fudbalskih terena, Keja čini ovaj kraj najpopularnijom gradskom četvrti za život.
Foto: Gradske info

Liman 2 nalazi se između gradskih četvrti Liman 1, Stari grad i Limana 3, odnosno omeđen je Fruškogorskom ulicom, Bulevarom cara Lazara, Bulevarom oslobođenja i Mostom slobode.

U ovom kraju, na adresi Dragiše Brašovana 16 nalazi se državni vrtić „Kalimero“. Ovaj vrtić je sasvim dovoljan na broj dece koja se nalaze u ovom kraju, jer vrtić prima 310 dece, ima 11 grupa i prostire se na zatvorenom prostoru veličine 1878,71 metara kvadratnih.

Takođe, treba napomenuti da je ovaj vrtić klaster vrtić i da je jedan od pet klaster centara u Republici Srbiji.

U Ravaničkoj 2 nalazi se i Osnovna škola „Jovan Popović“.

Wikimedia Commons/micki

Stanovnici Limana 2 mogu se pohvaliti da se na njihovoj teritoriji nalazi stari, novosadski, fudbalski klub „Kabel“.

Foto: FK “Kabel”

Ovaj klub se nalazi na adresi Fruškogorska 36 i predstavlja najozbiljniji sportski kompleks na Limanu. U sklopu fudbalskog kluba „Kabel“ nalazi se glavni fudbalski teren, pomoćni teren, rukometno igralište i restoran „Sonja“. Uskoro bi ovaj fudbalski klub mogao da dočeka i novi moderan stadion koji će da služi, ne samo igračima, već i svim drugim građanima.

Ono što je, već urađeno jeste parking prostor kod Kabela, u ulici Bulevara despota Stefana, preko puta Gerontološkog centra. Takođe, ove godine je napravljen i ugovor sa Javno komunalnim preduzećem „Parking servis“ da se u ulici Dr Ivana Ribara, na Limanu 2, rekonstruiše i uredi parking sa 69 mesta za parkiranje.

Foto: Gradske info

Radi se i na kružnoj raskrsnici na raskršću Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice. Na tom mestu nalaziće se „turbo“ kružni tok, nešto drugačije konfiguracije od običnih, već postojećih kružnih raskrsnica u gradu.

Foto: Gradske info

Liman 2 je poznat i po dvorištu „Bronx“ koje takođe poseduje sportske terene stvorene radi komšijske zabave i dobre rekreacije. Tako su „Bronx“ i „Kvart“ sinonim za dobar basket i tenis glavom, u našem gradu.

Treba napomenuti da upravo na ovim terenima stasavaju najbolji basketaši 3×3 u Srbiji.

Igrališta za decu su mnogobrojna u ovom kvartu, samo neka od njih nalaze se u dvorištu između ulica Cara Lazara i Fruškogorske, kod takozvanih belih zgrada, zatim u popularnom kvartu između ulica Dr Ivana Ribara i Blagoja Parovića. Dečje igralište se nalazi i između ulica Milice Stojadinović Srpkinje i Boška Buhe u novom parku, ali i između ulica Narodnog fronta i Boška Buhe.

Foto: Gradske info

U letnjim mesecima Liman 2 je posebno popularan jer se na njegovoj teritoriji nalazi čuvena novosadska plaža „Štrand“. Mnogi posetioci upravo tada prolaze nekom od najpoznatijih ulica, Fruškogorskom ulicom.

Foto: Gradske info

Šetnja kejom je i dalje omiljena aktivnost stanovnicima Limana 2, tokom cele godine, a poseban pogled sa ovog dela grada čini pogled na veličanstveni Most slobode.

Foto: Gradske info

Ne treba zaboraviti pomenuti Udruženje građana“ Kutak Liman 2″ koje je osnovano sa ciljem da unapredi život i dešavanja u ovom delu grada, počevši od starijih žitelja pa do dece.

Foto: Gradske info

Inicijativom ovog udruženja obična zelena površina – livadica, na potezu između ulica Boška Buhe, Milice Stojadinović Srpkinje i Blagoja Parovića, je postala mini park. Ovde su, zahvaljujući organizacijom udruženja „Kutak Liman 2“, popločane i izgrađene pešačke staze, postavljene klupe i posađeni drvoredi.

Takođe, udruženje građana „Kutak Liman 2“ se priključilo ideji koja je zahvatila već neke delove grada, i odlučila da po tom principu unese malo boje u svoju četvrt. Naime, od sada, kada prolazite Limanom 2, možete zapaziti murale neke od najpoznatijih srpskih ličnosti poput Nikole Tesle, Novaka Đokovića, Svetozara Miletića i tako lakše objasniti deci ko su slavni Srbi vredni divljenja.

Foto: Gradske info

Na Limanu 2 nalaze se neki od najpoznatijih gradskih kafića, poput kafići Beza, Kod tašte, Čarolija, Točionica, Vitraž.

Gradskeinfo.rs

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Mile
17.03.2023 16:51

Dodajte jednu od najbitbijih stvari – linije GSP! 1, 4, 7, 8, 9, 11, 13 i sve linije koje idu na most slobode.

Gost
Dada
17.03.2023 21:09

Zaboravili ste da napisete da na Limanu II žive divni ljudi, puni empatije za decu, starije komšije i sve one studente koji dodju u NS da studiraju a žive na Linanu II.

Gost
Gari
18.03.2023 23:03

Kad pomislim kakvi indijanci tamo žive, …, fuj. Naravno, ima i normalnih ali su retki.

Povezane vesti