Portal NS Uživo došao je u posed fotografija nastalih tokom gradnje zgrade Naftne industrije Srbije. Fotografije su objavljene na građevinskom portalu nsbuild.rs. Donosimo Vam priču o novosadskoj “Karingtonki”, o kojoj je pisao i sajt Podkastrinacija.

Gradnja počela još 1989. godine

Gradnja zgrade NIS-a započeta je još 1989. godine. Zbog inflacije i ratnih dešavaja u Jugoslaviji gradnja je stala početkom devedesetih godina. Objekat je zvanično završen 1998. godine. Zgrada se nalazi na Limanu 3 na uglu ulice Narodnog fronta i Bulevara oslobođenja.

Novosadska Karingtonka

Zbog izgleda i velelepnosti građani su je prozvali “Karingtonka” ili “Kuvajćanka”. Iako je stara preko 20 godina, ova zgrada i dalje važi za jedan od najmodernijih objekata u Novom Sadu, a njenom izgradnjom počela je transformacija Bulevara oslobođenja u poslovno-finansijski distrikt grada.

Šta o objektu kaže arhitekta?

Arhitekta Aleksandar Keković je za sajt podkastrinacija.net rekao da je objekat značajno izmenjen i nikada nije do kraja završen

„Ta metafora je u stvari kapija, i ona bi sa tim krilima trebalo da asocira na otvorena vrata. Dok sam lovio ideju, razmišljao sam – šta ja imam? Imam most, imam Dunav, imam sve elemente grada. Da bi ušao u srednjovekovni grad, treba ti most, jer si prelazio preko kanala. Ovo je sad sve u jednoj megameri grada. Ali ja imam elemente i to me ohrabruje da idem dalje. Pa onda kažem, ovde imam most, ovde imam kanal sa vodom, šta još fali? Kapija. I ja sam to i u opisu na konkursu dao”, priseća se Keković i navodi da ju je nazvao Ištar, poput kapije koja je krasila antički Vavilon.

Foto: podkastrinacija.net/lična arhiva arhitekte

Podkastrinacija piše da zgrada, iako je lepa i jedna od najupečatljivijih u panorami grada, ipak odaje utisak hladnoće koji priliči domu jedne naftne kompanije. ”Tri metra visok parter, na kojem se nalazi fontana, koji zgradu odvaja od platoa ispred i uvek-prazni amfiteatar okrenut ka Bulevaru oslobođenja, dalje pojačavaju osećaj nepristupačnosti’‘, navodi se na ovom sajtu

Foto: podkastrinacija.net

Zgrada nikada nije završena do kraja

Arhitekta je u intervjuu napomenuo da je nikad izgrađeni severni blok sa trgom, šetalištem i radnjama mogao da poveže ovu zgradu sa Novosađanima. Na njegovom mestu izgrađen je tržni centar Merkator, koji, iako nudi slične sadržaje, nije vizuelno i funkcionalno usaglašen sa susednom zgradom i dodatno doprinosi njenoj izolovanosti.

Kuvajćanka na Dunavu

Podkastrinacija prenosi da je Glas javnosti o otvaranju zgrade NIS-a izveštavao ovako:

”Posle gotovo 10 godina, što simbolične, što ozbiljne gradnje, Novom Sadu će svečanim presecanjem vrpce predsednik Slobodan Milošević, kao čovek široke ruke, darivati zasigurno najlepše zdanje na ovim našim napaćenim prostorima, Upravnu zgradu NIS-a , koju žitelji ovdašnji radije zovu „Palata Naftagas“ ili od milja „Kuvajćanka“.

Ovako danas izgleda Karingtonka

Oni koji se razumeju u svoj posao smatraju da takva zgrada u Jugoslaviji još nije napravljena, i s pravom govore da je u pitanju pravi grad u gradu, ali ne samo zato što će u njoj hleb svagdašnji zarađivati više od dve hiljade ljudi, već jer zaista ima sve – pa običan smrtnik, kada jednom zađe pod njene svodove gotovo da neće imati razloga za povratak u realnost teatra apsurda, koji poslednjih godina svi živimo.”

Celu priču o ovom objektu možete poslušati na podkastrinacija.net

Autor: podkastrinacija.net /nsuzivo.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dejan
07/03/2018 20:39

Samo jedno pitanje za arhitektu, ,,kristal palas,, je dobro posluzio da ideju zgrade, tada smo bili pred sankcijama, moglo se raditi i kopirati sta god je palo svakom na um !!! Bilo je puno bahanalija u toj gradjevini, liftovi za auta, firmino pozoriste i ostale pikanterije… Narodnim parama praviti ovu sramotu koja danas nicemu ne sluzi i sad stoji 90% prazna jer je ruja sve prebacio u bgd !!!

Komšija
09/03/2018 08:27
Reply to  Dejan

Pozorište je građeno za građane, ne za firmu. Kako je bilo korišćeno (i pre i za vreme “ruja”) je druga stvar.

Dejan
09/03/2018 10:14
Reply to  Komšija

Vidim ima u gradu plakati i javna informacija da se sve i svasta desava u tom pozoristu !!! Zgrada je losa kopija neceg, izgradjena narodnim parama, unutra su se desavale razne bahanalije, sad stoji prazna, sta god da ovde napises uvek ce se javiti neka dileja koja ce reci 1% suprotno od onog sto jeste a mi obicni smirtnici cemo samo prolaziti pored te gradjevine ber i trunke koristi od nje al neka, pozoriste je gradjeno za gradjane, u pravu si skroz nema sta !!!!!