U okviru programa “Lokomotiva – lokalna omladinska incijativa“ otvoren je drugi krug Konkursa za realizaciju omladinskih ideja u zajednici.

Ove godine, “Lokomotiva” dolazi u specijalnom izdanju i bavi se temama iz oblasti rodne ravnopravnosti. Neformalne grupe mogu da predlože različite aktivnosti kroz koje će ukazati na problem, ponuditi rešenje, reći šta misle i na zanimljiv način podstaći vršnjake da razmišljaju o rodnim stereotipima, nejednakom učešću žena i muškaraca u različitim sektorima privrede, u nauci, obrazovanju, politici, kulturi, o tome da li je rodna ne/ravnopravnost vidljiva u medijima ili u jeziku, o rodnoj nejednakosti i rodno zasnovanom nasilju u partnerskim odnosima, rodnim stereotipima na internetu, na društvenim mrežama u popularnoj kulturi…

Konkurs je otvoren do 15. oktobra, a detaljnija objašnjenja i prijavni formular mogu se pronaći OVDE, kao i na Fejsbuk stranici Lokomotiva mladih Novog Sada.

Svoje ideje na Konkurs mogu da pošalju neformalne grupe mladih uzrasta od 18 do 30 godina sa teritorije grada Novog Sada (Novi Sad, Petrovaradin, Sremska Kamenica, Futog, Veternik, Kać, Rumenka, Kovilj, Kisač, Bukovac, Budisava, Begeč, Čenej, Stepanovićevo, Ledinci i Stari Ledinci).

Grupama čije ideje budu odabrane “Lokomotiva“ će pružiti podršku u vidu obuke na kojoj će dobiti znanja potrebna za planiranje i uspešno sprovođenje akcije i obezbediti materijal neophodan da bi se ideja realizovala. Mladima će biti obezbeđena i kontinuirana mentorska podrška  volontera i volonterki Mentorskog kluba “Lokomotiva“.

U prvom krugu ovogodišnjeg konkursa podržane su četiri grupe: “Starija sestra“, “Femme Praxis“, “Iz Off-a“ i “Tim Equality“. Njihove ideje su već počele da se realizuju, pa mlade Novosađane i Novosađanke u narednim nedeljama očekuju tekstovi o ženama u kinematografiji, dikusiono-umetničke tribine o temema značajnim za feminističku teoriju, predavanje o organizovanju i vođenju šetnji i akcija u prirodi.

ProgramLokomotiva – lokalna omladinska inicijativa“ ima za cilj osposobljavanje mladih da se aktivnije uključe u društveni život kroz obezbeđivanje podrške mladima da razviju i realizuje svoje ideje i inicijative koje su usmerene na pozitivne promene u zajednici i/ili životu mladih.

Tokom prethodne četiri godine ukupno su podržane 44 grupe koje su sprovele više od 110 različitih aktivnosti za mlade.

“Lokomotivu 2020” realizuju udruženja “HMM…” i “BalkanIDEA Novi Sad”. Ovogodišnji projekat je podržan od Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade, u okviru realizacije Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada u 2020. godini, kao i kroz program “Novi Sad – Evropska prestonica mladih” koji sprovodi Omladinski savez udruženja “OPENS”, a sufinansira se sredstvima Grada Novog Sada i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Dodatne informacije mogu se dobiti putem mejla [email protected] ili telefonom na brojeve 065 994 0814 (Dušica) i 064 164 2156 (Višnja).

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments