Претрага
Претрага
Close this search box.

Lufthansa se dogovorila sa pilotima, deset meseci mira za putnike

Foto: GettyImages/Conde Nast Travel

Ugovor Lufthanze (Lufthansa) s pilotima trebao bi osigurati 10 meseci sindikalnog mira, a putnicima stabilan red letenja. Štrajk pilota ranije ovog meseca izbrisao je stotine domaćih letova i ostavio hiljade putnika na zemlji.

Piloti su sporazumno dobili povišicu, a sva ostala otvorena pitanja trebala bi biti raspravljena do 30. juna, objavili su u ponedeljak Lufthansa i sindikat pilota Cockpit Association.

Do tada će na snazi biti obvezujuće primirje pa se putnici do daljnjega ne trebaju bojati novog štrajka. Prema dogovoru, a nakon napetosti oko pretnji daljnjim napadima, obe strane spuštaju loptu.

U aktuelnim pregovorima o kolektivnom ugovoru obustave rada ostale su samo za jednodnevni štrajk pilota 2. septembra. Inače, kokpit je već za prošlu sredu zakazao duži štrajk.

Oko 5.000 pilota Lufthanse i njene teretne podružnice Cargo dobiće paušalno povećanje svoje mesečne osnovne plate u proseku u dve rate. To znači da će retroaktivno od 1. avgust, pa opet 1. aprila sledeće godine dobiti povišicu od 490 evra bruto.

Za početak, u najnižim platnim grupama to znači čisti dvocifreni postotak povećanja.

Kako navode iz Lufthanse, reč je o povećanju od 20% za mlade kopilote, dok će kapetani s dugogodišnjim iskustvom zarađivati oko 5,5% više.

To povećanje premašuje poslednju službenu ponudu kompaniju u kolektivnom pregovaranju.

Pregovarač sindikata pilota Marcel Gröls takvu je povišicu opisao kao ugodno iznenađenje i korak prema održivom partnerstvu. “Sada smo na dobrom putu”, rekao je Grels.

Lufthansin voditelj ljudskih resursa, Michael Niggemann, najavio je da će se daljnji dijalog s Cockpitom prema održivim rešenjima odvijati uz međusobno poverenje.

 

eKapija.com

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага