Foto:instagram.com/zimzolend

Drugu godinu zaredom, sugrađani će imati priliku da uživaju u „Novosadskom Zimzolendu“ koji će ove sezone trajati čak 28 dana, od 1. decemra do 28. decembra na Trgu Slobode. Praznična atmosfera biće upotpunjena raznovrsnim programom koji okuplja mnoštvo posetilaca.

„Novosadski Zimzolend“ nastao je po ugledu na najlepše božićne „pijace“ u Evropi, a i ove godine organizuje ga kompanija Ninamedia uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Foto:instagram.com/zimzolend

-Ovo nije samo manifestacija. To je onaj osećaj toplote i ušuškanosti koji nas vraća u detinjstvo. Svakog dana od 18 časova nastupaće horovi iz cele Vojvodine, a petkom i subotom od 19 i 30 zabavljaće nas bendovi i di džejevi. Ono što bih posebno istakla o programu za odrasle je radionica „Slikaj i cirkaj“ koja će biti održana 3. decembra i „Mala škola vina“ koju će držati naša somelijerka poznata kao Marija Vinarija 11. decembra – istakla je organizatorka Tamara Mladenović i dodala da širok program očekuje i najmlađe sugrađane.

-Što se tiče programa za decu, zaista je raznovrstan, edukativan. U saradnji sa Muzejom Vojvodine imamo pozorišne, lutkarske, novogodišnje predstave i performanse naših omiljenih likova iz crtaća. Imamo saradnju i sa JP „Zoohigijena“. Zajendno sa njima ćemo izaći na Trg i pokušati da nađemo topli dom za psiće koji su trenutno pod njihovom brigom. Prošle godine posle korone je moto manifestacije bio da je svima nama potrebno manje, a ove godine – Magija se vraća u grad!

Foto:instagram.com/zimzolend

Ono što je specifično za ovu manifestaciju je “Raspevana jelka”, bina ukrašena prirodnim granama jelke gde će se svakog dana održavati nastupi horova iz čitave Vojvodine. Takođe, u tridesetak kućica posetioci će imati priliku da probaju kuvano vino, razna piva, hranu specifičnih ukusa, kao i da kupe suvenire i novogodišnje ukrase.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam istaknuto je da će sekretarijat i dalje podržavati ovakve i slične manifestacije. Tome u prilog ide i činjenica da je poseta i broj noćenja u Novom Sadu od 2019. do 2022. porastao od 20 do 40 procenata.

Foto:instagram.com/zimzolend

– Zimzolend je jedan od događaja koji okuplja sve generacija. Jako nam je važno da sve manifestacije budu na neki način brend. U poslednje vreme strategijskim pristupom prema turizmu republike Srbije i pokrajine Vojvodine, mi stvaramo taj trend. Možemo reći da smo predvodnici u regionu, da možemo da punudimo jednu regionalnu turističku ponudu i na to smo ponosni – rekao je Milan Jarić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za privredu i turizam.

Turistička organizacija “Novi Sad” podvlači da su ovakve manifestacije su od višestrukog značaja za unapređenje zimske sezone u Novom Sadu.

-Ono što pokazuju dosadašnji rezultati, a zaključno sa mesecom septembrom – imamo 400 hiljada noćenja turista, što je skoro dostignuta brojka iz cele 2019 godine. Brojke pokazuju koliko smo vredno radili, koliko su turisti bili oduševljeni ne samo prolećnom i letnjom sezonom, već i jesenjom i zimskom – kaže Željana Grudić, TO „Novi Sad“.

Foto:instagram.com/zimzolend

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 1. decembar u 18 časova. Nastupiće hor „Vivak“ i bend „Banda drevena“ koji će na sebi svojstven način izvesti domaće i strane hitove.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vojvodjanin
29/11/2022 14:40

Lepo je ovo za grad stvarno. Nažalost neretko se zadese pijanice koje poluonesvešćene i upišane piju ostatke alkohola iz ostavljenih čaša i bleje pored vatre satima.

Vidoje
30/11/2022 10:44

Lepo ste naspanovali te datume sa necijim verskim kalendarom, naravno ne pravoslavnim. Za nekoga se grad kiti, ukrasava, ulickava a tik pred pravoslavni bozic opet pretvara u sivu pustaru. Kakvi ste vi prefrigani ekumenisti i unijati. Jezuitska skola