Foto: NS Uživo

Maj mesec predstavlja mesec muzeja, a 18. maj se obeležava kao svetski dan muzeja. Povodom tog dana već nekoliko godina unazad održava se nacionalna manifestacija “Muzeji za 10” koja se i ove godine realizuje od 14. do 20. maja u Muzeju Grada Novog Sada.

U subotu, 14. maja organizovaće se manifestacija “Noć muzeja” povodom koje će u prosotorijama Muzeja Grada biti organizovana dečija edukativna radionica.

Foto: NS Uživo

– Ova radionica povezana je sa istorijom grada, i na njoj će najmlađi posetioci imati priliku da nauče nešto što do sada nisu znali o istoriji Novog Sada – istakla je Ivana Jovanović Gudurić, kustoskinja Muzeja grada Novog Sada i dodala da će od 15. do 20. maja ulaz  za sve posetioce biti besplatan dok traje nacionalna manifestaccija i da će svakog dana od 18.00 časova svi zainteresovani imati priliku za stručno vođenje  kroz izložbu uz pomoć najboljih kustosa u gradu.

Foto: NS Uživo

U Muzeju grada Novog Sada,  koji se nalazi na adresi Dunavska 29 je i dalje u toku izložba “Akcenti” i trajaće sve do kraja leta. Ona predstavlja istoriju i razvoj grada korz 22 akcenta i dočarava jedan duh grada od samog nastanka, počevši od 18. veka zaključno sa krajem 20. veka.

– U ovom malom prostoru nalazi se izbor najznačajnijih datuma koji su prepoznati kao važni jer kroz njih mogu da se ispričaju najzanimljivije osebenosti Novog Sada od multikulturalizma, evropskih vrednosti, migracija, 19. veka kao veka prosvetiteljstva i uopšte prosvećenosti u našem prostoru, preko izgradnje mosotova pa sve do savremene alternativne umetničke scene 70ih godina – istakla je Ivana Jovanović Gudurić.

Foto: NS Uživo

Koncept izložbe “Akcenti” zasniva se na originalnim muzejskim predmetima koji se nalaze u fondu Muzeja grada Novog Sada kroz prigodne tekstove, upotrebe multimedije, a ova izložba predstavlja jednu zaokruženu celinu koja je vrlo dinamična postavka koja  između ostalog nudi svakom posetiocu da sazna neke osnovne stvari o gradu.

Posetioci koji žele da saznaju nešto više to mogu uraditi u digitalnom obliku kako bi dobili neke dodtne infomacije o gradu, a uz pomoć interaktivne table koja se nalazi u centru izložbenog prosotra.

Foto: NS Uživo

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments