Претрага
Претрага
Close this search box.

Mali: Očekujem usporavanje inflacije, to će značiti postepen izlazak iz krize

Foto: Tanjug/Arhiva

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da očekuje usporavanje inflacije, što će označiti i postepeni izlazak iz krize koju, ističe, nismo mi izazvali. U prethodnoj godini zabeležen je i rekord kada je reč o direktnim stranim investicijama, a stopa nezaposlenosti pala je na 8,9 odsto. U decembru prosečna plata trebalo bi da iznosi 820 evra, a prosečna penzija 335 evra. Ministar finansija je najavio i gradnju brze pruge od Beograda do Niša.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u razgovoru za RTS da, iako je zabeležen rast inflacije u prošloj godini, ona se u novembru i decembru izjednačila.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u razgovoru za RTS da, iako je zabeležen rast inflacije u prošloj godini, ona se u novembru i decembru izjednačila.

“Dosegli smo pik inflacije, zabeleženo je usporavanje inflacije i u EU, koja je naš najveći trgovinski partner. Očekujem u mesecima pred nama da će inflacija ići nadole”, rekao je Siniša Mali.

Usporavanje inflacije će na neki način značiti postepeni izlazak iz krize koju nismo mi izazvali – to je uvezena inflacija, poručio je ministar finansija.

Ukazuje da je stub naše monetarne politike stabilan devizni kurs, da imamo nikad veće devizne rezerve i rezerve u zlatu.

“U decembru prosečna plata biće oko 820 evra” 

Siniša Mali je rekao da je Vlada Srbije učinila sve kako bi minimizovala efekte rasta inflacije.

“Imamo kontrolisane cene osnovnih životnih namirnica, najjefitiniju struju i gas, kontrolišemo cenu goriva, teret krize preuzela je država kako bi obezbedila građanima, ekonomiji i privredi što normalniji život i poslovanje”, rekao je Mali.

Ističe da će država ispuniti obećanja kada je reč o rastu plata i penzija – u javnom sektoru isplaćena plata u februaru biće za 12,5 odsto veća, za 14,4 odsto je povećan minimalac, a za ovaj mesec imaćemo za 12,1 odsto veće penzije, što je sa povećanjem od 9 odsto u novembru, više od 20 odsto.

“To znači da vodimo računa o životnom standardu, pokazujemo i snagu javnih finansija, sa povećanjem zarada iz januara, prosečna zarada iznosiće 720 evra, a u decembru će biti oko 820 odsto, a prosečna penzija oko 335 evra. U dinamici smo ostvarivanja obećanja – do kraja mandata ove vlade 2026. prosečna plata biće 1.000 evra, a prosečna penzija 430 evra, uprkos svim problemima”, naveo je Mali.

Gradiće se brza pruga do Niša 

Siniša Mali ističe da se ni od jedne investicije nije odustalo, da će brza pruga od Novog Sada do Subotice biti završena za dve godine, kao i da će se graditi brza pruga do Niša.

“Velike stvari se dešavaju, gradimo 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, kanalizacije, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda”, naveo je Mali.

U februaru se potpisuje sporazum sa EU o izgradnji brze pruge od Beograda ka Nišu.

“Imaćemo najveću donaciju ikada, grant od EU od preko 600 miliona evra. To će biti kičma naše transportne infrastrukture, uz razvoj auto-puteva i svega ostalog”, naveo je Mali.

Rast BDP-a od 2,3 do 2,5 odsto 

Sumirajući prethodnu godinu, Mali je rekao da se ceo svet suočava sa nikad većom krizom, koja je počela još 2020. sa koronavirusom, zatim poremećajima u lancima snabdevanja, skokom cena energenata i na kraju konfliktom u Ukrajini.

Uprkos tome, Srbija je, ističe, zabeležila rast BDP-a od 2,3 do 2,5 odsto.

“Prvi put u istoriji BDP nam je iznad 60 milijardi evra, dok je 2012. iznosio 33 milijarde. To je skoro duplo više. Deficit budžeta je na 3,3 odsto, što je izuzetan rezultat imajući u vidu izdvajanja za nabavku struje i gasa”, rekao je Mali.

Udeo javnog duga je 55,2 odsto što je, dodaje, daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto, a na računu Srbije je preko 300 milijardi dinara.

Rekordni priliv direktnih stranih investicija 

U 2022. zabeležen je i rekordni priliv direktnih stranih investicija, koje su u decembru iznosile 4,4 milijarde evra, dok su u 2021. iznosile 3,9 milijardi.

“Uprkos krizi i globalnoj neizvesnosti, investitori veruju u Srbiju, otvaraju fabrike i nova radna mesta”, naveo je Mali.

“Rekordno niska stopa nezaposlenosti” 

Prošlu godinu obeležila je i rekordno niska stopa nezaposlenosti koja tri tromesečja iznosi 8,9 odsto, navodi ministar finansija.

“To pokazuje opravdanost svih mera. Devet milijardi evra uložili smo da pomognemo građanima i privredi i da sačuvamo radna mesta i privučemo investitore”, rekao je Mali dodajući da je pre 10 godina stopa nezaposlenosti iznosila 22,9 odsto.

Statistika je bolja i kada je reč o zaposlenosti kod mladih – sa stope od 50 odsto nezaposlenih, pala je na 25 odsto.

“To su zvanični podaci Zavoda za statistiku i to impresivni podaci, pogotovo imajući u vidu poslednje tri godine kruzee. Borimo se za svako novo radno mesto, da naši mladi snove ostvaruju u Srbiji”, poručio je Mali.

RTS

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Joca
16.01.2023 20:51

Plata da a ostali troškovi šta čemo sa njima. Fake ministar

Gost
Mlohava ćuna
16.01.2023 21:52

Po kojoj kamati ste se upravo zaduzili?

Povezane vesti