foto: Ministarstvo finansija
Ministar finansija Siniša Mali podsetio je danas da će na sednici Vlade Srbije na stolu biti Nacrt Zakona o budžetu za 2022. godinu, koji čine dva stuba – podizanje životnog standarda i veća kapitalna ulaganja.

– Plate u javnom sektoru će u proseku biti veće za 7,3 odsto. Naime, za većinu zaposlenih povećanje zarade će biti 7 procenata, a za zaposlene u vojsci, zdravstvu i socijali 8 odsto. Penzije će biti uvećane za 5,5 procenata, a budžetom je predviđena i pomoć od 20.000 dinara za najstarije, što kada se spoji u proseku daje povećanje od 11,2 odsto. Još u septembru doneta je odluka i da minimalna zarada bude veća od 1. januara za 9,4 odsto, što znači da će iznositi 35.012 dinara. Podsetiću da je 2011. godine minimalna zarada iznosila 15.700 dinara, a od sledeće godine biće duplo veća. To je osnova naše ekonomske politike, jer rast minimalne zarade i plata u javnom sektoru pokreću i rast prosečne zarade – objasnio je Mali.

Objasnio je da rast plata i penzija treba da podstakne i porast potrošnje, a da je u budžetu za narednu godinu predviđeno i 486 milijardi dinara za kapitalne investicije, što čini 7,3 odsto BDP-a.

– To vodi visokim stopama rasta. Obezbeđujemo novac za auto-puteve i brze saobraćajnice i trenutno ih gradimo sedam, a predviđen je i novac za izgradnju škola, bolnica, za ekologiju. Imamo novac i za metro. Investicije novcem iz budžeta zapošljavaju domaću građevinsku industriju, a ona zapošljava i ostale industrije i to je ono što gura naš BDP napred – naveo je Mali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da će minimalna zarada od januara naredne godine biti 35.025 dinara.

– Mi smo doneli odluku da minimalna zarada bude povećana za 9,4 odsto. Taj minimalac iznosiće 35.025 dinara. To je oko 115 odsto povećanje nominalno. Inflacija naša će, prema proceni, biti oko 3,5 odsto – rekao je Vučić.

nsuzivo.rs/Novosti

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Саша
03/11/2021 15:23

Цена рада остаје иста ако и не опада, компензује се само за инфлацију, опадање вредности динара, то треба и пре урадити.
До тад ће морати опет да повећавају.